Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Zenepavilon  az Erzsébet-kertben

Zenepavilon az Erzsébet-kertben

| Kultúra

Szobrok, műemlékek, középületek.

Sopron Város Tanácsa Preysing tábornoktól 1763-ban vásárolta meg Neuhof nevű majorját, 1800-ra pedig már „rendes sétahelye Sopron közönségének” az ekkor már architektonikus franciakert. A 19. század második felében élhette virágkorát a kert, amikor az eredeti barokk részt körülvevő területet tájképi stílusban alakították ki. 1898-ban vásárolta meg a város a „Vághy-kertet”, és ezt is hozzácsatolta a parkhoz, majd egy évvel később a Neuhof nevet váltott, átnevezték Erzsébet-kertre, a meggyilkolt Erzsébet királyné (Sissi) emlékére. Ebben az időben már pezsgő zenei élet zajlott itt, a helyi katonazenekar minden héten előadást tartott egy kezdetleges téglafallal erősített, tető nélküli zeneemelvényen. Hamarosan közgyűlési határozat született, hogy 1200 forint költséggel egy „megfelelő zeneemelvénynek” kell elkészülnie. A kivitelezéssel Boór Károly ácsmestert bízták meg, aki 1889. május 1-re készült el a zenepavilon megépítésével – némileg, egészen pontosan 34 forint 25 krajcárral túllépve az előre meghatározott költségkeretet. Ez a zenepavilon több mint fél évszázadig adott otthont a katonazenekarok előadásainak, mígnem a második világháború bombázásai számos más építménnyel együtt el nem pusztították. A korabeli tervek alapján 2015-ben, az Erzsébet-kert felújítása kapcsán újra megépült a zenepavilon, hogy a parkban ismét teret kaphasson a zene.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Szerdai Szerenád a belvárosban

Szerdai Szerenád a belvárosban

2020. 07. 01. | Munkatársunktól

A soproniak igényes szórakoztatása is a célja a „Szerdai Szerenád” elnevezésű sorozatnak, amelynek keretében Szent Ivántól Szent Istvánig minden szerdán 18 órai kezdettel könnyed komolyzene szólal meg a belváros különböző pontjain.