Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Zarándokok Csíksomlyóra

| Munkatársunktól | Kultúra

Idén is elindul a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat május 29-én kezdi útját és június 1-jén, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, „össznemzeti zarándokvonatként” indul Erdély felé. 

A zarándokok a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkeznek Székelyföldre. A résztvevők szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai részt vesznek Gyimesközéplokon a pünkösdi forgatag nevű magyar–székely–csángó találkozón, és itt megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...