Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Zarándokok Csíksomlyóra

| Munkatársunktól | Kultúra

Idén is elindul a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat május 29-én kezdi útját és június 1-jén, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, „össznemzeti zarándokvonatként” indul Erdély felé. 

A zarándokok a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkeznek Székelyföldre. A résztvevők szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai részt vesznek Gyimesközéplokon a pünkösdi forgatag nevű magyar–székely–csángó találkozón, és itt megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról.

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Kultúra a kapualjban

Kultúra a kapualjban

2020. 06. 03. | P. Horváth László

Korlátozott módon, de ismét lehet könyveket kölcsönözni a városi könyvtárból. A kezdeményezés jó lehetőség arra, hogy továbbra is olvasnivalóhoz jussanak az érdeklődő soproniak, a diákok.