Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Zarándokok Csíksomlyóra

| Munkatársunktól | Kultúra

Idén is elindul a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat május 29-én kezdi útját és június 1-jén, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, „össznemzeti zarándokvonatként” indul Erdély felé. 

A zarándokok a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkeznek Székelyföldre. A résztvevők szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai részt vesznek Gyimesközéplokon a pünkösdi forgatag nevű magyar–székely–csángó találkozón, és itt megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról.

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

25 éve „repkednek”

25 éve „repkednek”

2020. 02. 12. | Köves Andrea

25 éves fennállását ünnepli a soproni kötődésű Méhek zenekar. A stílushatárok közé nem szorítható formációt a soproni közönség vasárnap 15 órától újra hallhatja a Kórus Spontánusz farsangi koncertjén.