Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virágzik Sopron jelképe
A soproni erdő árnyas fái alatt virágba borult az erdei ciklámen Fotó: TAEG ZRT.

Virágzik Sopron jelképe

| Munkatársunktól | Kultúra

Még virágzik a soproni parkerdő gyertyános–tölgyeseiben, bükköseiben az erdei ciklámen. A Tűztorony mellett Sopron jelképének számító kis virág védett, ne szedjük le!

Sopron és a ciklámen elválaszthatatlan. A 60-as, 70-es években még tömegekben virított a vá­­rost körülölelő erdőkben félárnyékos környezetben, fák, bokrok aljában – száma mára jelentősen megfogyatkozott, ezért is élvez védettséget, eszmei értéke tízezer forint. A vá­­rosban számos létesítmény, kezdeményezés viselte, viseli mind a mai napig a ciklámen nevét. A legismertebb az országban elsőként létrehozott tanösvény, amely 8600 méter hosszan halad a Lö­­vér szállótól a Várhely-kilátóig.  

A ciklámen neve az ógörög cyclos (kerek) szóból ered, népies nevei (kanrépa, disznórépa) arra utalnak, hogy egykor a makkoltatott kondák fontos tápláléka volt, gumóját a vaddisznók előszeretettel túrják ki ma is. A nemzetség 23 faja főleg Európa mediterrán részein, a Kö­­zel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt. Az egyetlen Magyarországon őshonos faj, az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) főleg az Alpokalján terem.

– Az erdei ciklámen a kankalinfélék családjába tartozó évelő, gumós növény – mutatta be a vi­­rágot Bánáti László, a TAEG parkerdei és kommunikációs igazgatója. – Levelei vese alakúak, márványosan foltosak, vöröses fonákúak. Júliustól szeptemberig virágzik. Közép-európai hegyvidéki elterjedésű faj, hazánkban az ország nyugati részének gyertyános–tölgyeseiben, bükköseiben fordul elő. Sopron környékének közismert, kedves virága, amelynek feltűnő színe, kellemes illata nélkülözhetetlen összetevője a hegyvidéki erdő nyár végi hangulatának. 

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...