Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Versek városszerte
A Roth-szakképzőiskolában szavalt Galkó Balázs színművész Fotó: Torma Sándor

Felolvasó maratont is tartottak a költészet napján

Versek városszerte

| Munkatársunktól | Kultúra

Arany János ismert versei, Petőfi Sándor bort éltető vidám sorai, Vlagyimir Viszockij költőkről szóló dala és persze József Attila klasszikusai is jól megfértek egymás mellett a soproni színház nagy sikerű verskommandójának akciójában.

A költészet napja alkalmából immár hatodszor bukkantak fel a Soproni Petőfi Színház színészei, hogy rendhagyó helyszíneken: utcán, téren, buszon, vonaton, vasútállomáson, iskolában, polgármesteri hivatalban, könyvtárban, üzletben, gyermekotthonban szavaljanak verseket.


József Attila, Petőfi Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Ady Endre, Babits Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Nagy László, Reményik Sándor, Sinka István és Kiss Tamás soproni költő verseit nagy tetszéssel fogadták mindenütt.


A tíz művész, Simon Andrea, Szlúka Brigitta, Demeter Helga, Kiss Noró, Galkó Balázs, Horányi László, Ács Tamás, Papp Attila, Marosszéki Tamás és Savanyu Gergely összesen száz költeménnyel készült, hogy a helyszínekhez alkalmazkodva, rögtönzött műsorok keretében ajándékozzanak verseket.
Az Arany-emlékévhez kapcsolódva a költőtől egyebek mellett elhangzott a Pázmán lovag, a Tetemre hívás, az Árva fiú, de gitáros szerzeményeknek is örülhettek az érdeklődők.


A soproni verskommandó mindenütt nagy sikert aratott, a színészeket többször visszatapsolták a különböző helyszíneken.

Felolvasó maraton

A költészet napja alkalmából versmondó maratont szerveztek a GYIK Rendezvényházban. Az eseményen a diákok soproni költők műveit is elszavalták. A nap végén koszorúzást tartottak a Vasvári Pál utcában, József Attila szobránál. Emlékező beszédet a GYIK igazgatója, Orbán Júlia mondott.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...