Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1985

Megemlékezések Nagycenken és Sopronban

Április 8-án, húsvét hétfőjén lesz Széchenyi István halálának 125. évfordulója. A „legnagyobb magyar”-ra emlékezve színházi előadás lesz hétfőn este hat órakor a nagycenki kultúrházban: a budapesti József Attila Színház vendégjátékában a Széchenyi István műveiből összeállított monodrámát láthatja a közönség. A darab írója és rendezője Siklós Olga. Széchenyi szerepét Bánffy György kiváló művész játssza. A hét végén, április 12-én Sopronban lesz koszorúzási ünnepség a Széchenyi-szobornál. A soproni koszorúzás pénteken délután öt órakor kezdődik, utána kiállítás nyílik a Liszt Ferenc Művelődési Központban Széchenyi emlékei címmel. Este hat órakor a Szirmok, virágok, koszorúk című film díszelőadása kezdődik a művelődési központ épületében. Másnap délután öt órakor Kunszabó Ferenccel, az És ég az oltár című könyv írójával találkozhat a soproni közönség a művelődési központban. (Kisalföld)

Húsvét Sopronban

Töltse a húsvétot a Hotel Sopronban. Időpont: 1985. április 6–8. Elhelyezés: 2 ágyas, fürdőszobás szobában, félpanzióval. Kedvezményes ár: 3 nap, 2 éjszaka 1070 Ft/ fő. Egyágyas felár 600 Ft. Jelentkezés: Lokomotív Tourist, Budapest V., Türr István utca 8. (hirdetés az Esti Hírlapban)

1925

Még a Pénzügy­minisztériumnak sincs pénze 

A pénzügyi kormány még az ősszel Sopronban nagyarányú pénzügyi palota építéséhez kezdett (Erzsébet utca 9. – ma a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara működik benne – szerk.), és mire az építési vállalkozó cég a kőműves munkálatokkal félig-meddig elkészült, már a vakolási munkálatokat nem kezdhette meg, mivel a pénzügyi kormány nem folyósíthatta a szerződésileg kikötött építkezési előlegeket. Az ok és magyarázat egyszerű: a pénzügyminisztériumnak sincsen pénze. Az építkezés így megállt, és 150 munkást el kellett bocsátani. Hát, kinek lehet akkor megcsonkított országunkban pénze, ha még a pénzügyi kormány sem képes vállalt kötelezettségének megfelelni?

(Pécsi Lapok)

1905

Soproni győzelem húsvét hétfőjén!

A Soproni Football-Club 2–1-re győzött a Sport-Club Währing ellen. Húsvét hétfőjén szép győzelmet aratott a Soproni Football-Club a jó klasszisú Währingiekkel szemben. Örömmel látjuk, hogy a vidéki csapatok is győztesen kerülnek ki a nemzetközi mérkőzésekből. A soproni football csapat mindig előkelő szerepet játszott a football terén, de nagyon szeretnők, ha a sok bécsi csapat között egy magyart is láthatnánk a soproni versenytéren. Sopron szél és nap ellen kezdi a játékot, s erősen szorongatja a bécsi kaput, majd saját területére húzódik a játék, de alig esik lövés a magyar kapura. Váltakozva folyik a játék a két kapu között, eredményt egyik fél sem érhet el. A második félidőben állandó ostrom alatt áll a bécsi kapu, az első goalt mégis a bécsiek lövik kornerből. Sopron most nyugodtabban játszik, két percz alatt megszerzi a kiegyenlítő goalt, négy perczre rá pedig a bal összekötő csatár védhetetlen lövése Sopronnak biztosítja a győzelmet. (…) (Sport-Világ)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...