Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2000

Meghalt Környei Attila

Megrendült lélekkel vettük tudomásul, hogy dr. Környei Attila, a Soproni Múzeum igazgatója, a TIT Sopron alelnöke, gazdag életmű birtokosa, aktív közéleti tevékenysége csúcsán, súlyos betegség következtében örökre távozott körünkből. Március 26-án ünnepeltük volna 60. születésnapját. Nagy elődei, Csatkai Endre és Domonkos Ottó után lett a Soproni Múzeum méltó igazgatója. Magyarországon egyedülálló összhangját teremtette meg a kutatásnak, a magas szintű ismeretterjesztésnek és kultúraközvetítésnek. Műhelyt alkotott. Régióban, országban, nemzetben gondolkodott, amelyet nagycenki évenkénti népfőiskolái kurzusain gyakorlatban is megvalósított. (Nyugati Kapu)

Matáv–Komárom elhalasztva

A pálya használhatatlansága miatt elmarad a szombatra kisorsolt Matáv Sopron – Komáromi FC NB I-es labdarúgó-mérkőzés. Pénteken éjszaka és szombaton is esett a hó Sopronban, és az enyhe időjárás miatt gépekkel nem lehetett volna letakarítani a pályáról a tíz centiméteres havat úgy, hogy a gyepszőnyegben ne tettek volna komoly kárt. Klement Tibor, a Matáv ügyvezetője értesítette az amatőr versenybizottságot a helyzetről, majd felvette a kapcsolatot a komáromiakkal, és a két klub közösen kérte a mérkőzés elhalasztását. A találkozó új időpontja március 29. 16 óra. (Nemzeti Sport)

1960

Sotex – Veszprémi Bányász 1:0

Sopron, 1700 néző. V: Biczó. Sotex: Sziklai – Tóth, Benkő, Szabó – Soproni, Gnám – Balogh, Cser, Molnár, Kőrös, Dóri. Edző: Sziklai Antal.

A tartalékos Bányász 1–3–3–4 alakzatban játszott. A mérkőzés elején enyhe Bányász fölény alakul ki. Müller szép lövése száll fölé, majd Szabó nagy lövését Sziklai szögletre üti. A 13. percben a Sotex kapuja előtt nagy kavarodás, a hálóba tartó labdát Benkő kézzel üti le, a játékvezető a közönség nagy meglepetésére nem fütyül. A II. félidő elején változatlan a játék, majd a Sotex óriási iramot diktál. Cser tiszta helyzetben a kifutó Horváthba lövi a labdát. Kőrös 23 méteres bombáját Horváth jó érzékkel szögletre üti. A 38. percben Rada szabálytalansága miatt 28 méterről, szabadrúgásból Kőrös ért el gólt, 1:0. A soproni csapatból kiemelkedett Benkő, Gnám és Kőrös játéka. (Veszprémi Napló)

1900

A tisztiszolga ártatlan

Körülbelül három hónapja már, hogy egy szegény tiszti szolga a soproni katonai bíróság elé került. Az volt a vád, hogy Dobrin Rikárd nagykanizsai kereskedő elvesztett 1015 forintját megtalálta és elköltötte. Úgy volt az eset, hogy éppen Dobrin után ment, mikor a pénzét elvesztette, és ő tényleg talált is abban az időben egy üres pénztárcát. Többet kezdett költeni, mint amennyi egy tiszti szolgától kitelhetik, sőt haza is küldözgetett néhány forintot, bár szülei elég jómódú földmívesek. Mindezek alapján, bár határozottan tagadta, hogy megtalálta a pénzt, a hadbíróság háromévi börtönre ítélte. A napokban történt, hogy Péter Pál murakeresztúri férfinak egy ismeretlen átadott 1015 forintot, hogy kézbesítse Dobrin Rikárd nagykanizsai kereskedőnek, mert tovább nem bírja bűnét viselni, mivel ez a pénz az, melyet a kereskedő elvesztett és ő megtalált, mely miatt egy szegény tiszti szolga bűnhődik a komáromi vár börtönében. A murakeresztúri férfi föl is kereste Dobrint, és két tanú jelenlétében átadta neki az elvesztett összeget. A nagykanizsai rendőrkapitányság pedig ma átírt a katonai parancsnoksághoz, hogy a tiszti szolga ártatlan, és az ismeretlen tettes ellen megindította a nyomozást. (Alkotmány)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...