Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2000

Felgyújtja magát a Fő téren

A lakbéremelés miatti végső elkeseredésében Horváth Géza, Brennbergbányán élő nyugdíjas fejében még az az ötlet is megfordult, hogy tiltakozása jeléül felgyújtja magát. A 67 éves férfi nyugdíjas feleségével együtt él egy félkomfortos, 72 négyzetméteres lakásban. Az eddigi kétezer forintos lakbérüket csaknem tízezer forintra emelték, e mellé jön a tizennégyezer forintos rezsi, illetve a több ezer forintos gyógyszerköltség, és jóformán semmi sem marad a kettőjük nyugdíjából. Horváth Géza tehetetlenségében gondolt arra, hogy kimegy a Fő térre, és a polgármesteri hivatal előtt leönti magát egy kanna benzinnel, és utána meggyújt egy szál gyufát... Az elkeseredett nyugdíjas lakbércsökkentésre vonatkozó beadványára a napokban érkezett válasz, amelyben az önkormányzat 3000 forinttal csökkentette a bérleti díját, de Horváth Géza úgy gondolja, számára ez sem jelent megoldást. (Kisalföld)

1950 

Munkára, harcra kész!

MHK (Munkára, Harcra Kész) kerékpáros verseny Sopronban. Az MHK próbákra való készülődés jegyében a SFAC szakmaközi kerékpáros és motoros versenyt rendezett Sopronban. Eredmények: motorkerékpárosok futama (táv 22.5 km): 1. Keresztény (Sopronkőhida, 125 kcm Csepel), 2. Kovács (Tűgyár, 100 kcm Csepel). Kerékpár: 21–36 évesek részére (táv 15 kilométer) 1. Hartmann (Vasöntöde), 32:11, 2. Molnár (Postás). Kerékpár 16–21 évesek részére: (táv 15 kilométer): 1. Kollmann (Pamutipar), 2. Vida (Sotex), 3. Ruzsovits (Tűgyár). (Népsport)

1900 

Forrai Terike sikere Sopronban

A soproni teátrumban állandó érdeklődés mellett játszik az ottani színtársulat. A legutóbbi időben az újabb operettek egész sora került színre. A Görög rabszolga című darabot vagy nyolcszor adták elő telt ház előtt, mely előadásokon a közönség kivált Forrai Terikét, a társulat elragadó primadonnáját tüntette ki zajos tetszéssel, s éppen a legutóbbi előadáson gazdag virágajándékkal is meglepte. (Magyar Nemzet)

Szövetségi tornaünnepély

Az 1900. évi Sopronban tartandó VI. országos szövetségi tornaünnepély torna-főversenyének nyújtó gyakorlatai a következők lesznek: 1. lendülés lebegő támaszba, egy szabad kelep hátra, fél óriás kelep fellendülés, bukó billenés, mellső kelep előre és tompor átlendülés hátsó oldalállásba; 2. feltolódás mellső oldal támaszba, páros karral fél fordulattal támaszcsere hátsó oldaltámaszba, leereszkedés, hátsó függő mérlegbe alsó fogással, átguggolás ülő tartásba és leugrás. (Sportvilág)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek