Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1980

Hamarosan megnyílik a Bányászati Múzeum 

Hónapokon át tartó, aprólékos feltáró munka után a napokban fejeződött be a Sopronban székelő Központi Bányászati Múzeum rekonstrukcióinak utolsó fázisa, az első emeleti barokk szekkók felújítása. (…) A restaurátorok, Pintér Attila és Rády Ferenc, illetve a munkát irányító Dávid Ferenc művészettörténész vagy tucatnyi festékréteg alól varázsolta elő az eredeti falfestményt, amely feltehetőleg az 1740-es években készült. (…) Mi lesz a rendeltetése az impozáns barokk szobáknak? Amint azt kérdésünkre válaszolva Molnár László múzeumigazgató elmondta, a két barokk szoba ad majd otthont a múzeum ötvösremekeinek, valamint a tizennyolcadik században indult magyar bányászati felsőoktatás történetét bemutató dokumentumoknak. Hosszú évek szünetelése után májusban nyitja meg kapuit a múzeum a nagyközönség előtt. (Kisalföld)

1940

Véres farsang

Fertőrákoson, bár a farsang már elmúlt, egy társaság csak a minap fejezte be sörös­üveg-bombázással és holmi késharccal. A virtusos verekedőket most a felcserek foltozzák, s azután a soproni törvényszék előtt folytatják majd a táncot, s remélhetőleg végre befejeztetik velük a véres farsangot. (Magyarság)

Finn–magyar est Sopronban 

A finn Vöröskereszt javára a soproni városi színházban vasárnap finn–magyar estet rendeztek, amelynek során a közönség tüntető melegséggel vette körül Onni Talas budapesti finn követet és feleségét. Pogátsa József felhívására a közönség egyperces néma felállással hódolt az elesett finn hősöknek, majd Sopronyi-Thurner Mihály polgármester üdvözlő szavai után Onni Talas követ mondott beszédet, amelyet Podmaniczky Pál báró tolmácsolt. (Függetlenség)

1900

Csanády ezredes házassága

Fényes esküvő volt ma Sopronban. Az ott állomásozó 48. gyalogezred parancsnoka, Csanády Arthur, a közös hadsereg legfiatalabb s minden bizonnyal legrokonszenvesebb ezredese ma vezette oltár elé Simon Ödön főispán és neje, született Karcsay Atala leányát, Simon Alice kisasszonyt. (Budapesti Napló)

Hercegi keresztelő Sopronban

Schaumburg Lippe herceg leányát ma keresztelték Stefánia, Alexandra, Hermina, Thyra, Xenia, Bothild és Ingeborg nevekre. A keresztanya, Stefánia özvegy trónörökösné influenzában szenved, miért a keresztelőn nem jelenhetett meg. A másik keresztanya Thyra Cumberland hercegné tartotta a kis hercegnőt a keresztvízre. A szertartást Brunner János lelkész végezte. Keresztelő után diner volt. (Alkotmány)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.