Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Eredményesek a SMAFC tájékozódási futói

A tájékozódási futók váltóbajnokságát Újdörögd térségében rendezték meg. A SMAFC sportolói közül az F21 E kategóriában a Mesics Péter, Kovács Zoltán, Horváth Pál, Dénes Zoltán alkotta csapat a negyedik helyet szerezte meg, míg a nők versenyében a Skerletz Imola, Tömördi Ágnes, Skerletz Noémi összetételű trió a fiúkhoz hasonlóan szintén negyedik lett. Az országos egyéni sprintbajnokságon F13 E kategóriában Spiegel Máté bronzérmes lett. (Soproni Hírlap)

1969

Új soproni termékcsalád

A Könnyűipari Alkatrészgyártó és Ellátó Vállalat soproni gyárának dolgozói két éve saját kezdeményezésből olyan új termékcsaládokat honosítottak meg, amelyekből még évekig tetszés szerint szaporíthatják az új berendezések számát. A kiszolgáló berendezések családjában cipőgyári és nyomdai szállítósorokat szerkesztenek és készítenek a soproni üzem munkásai. Jól vizsgáztak a soproni gurulóraktárak is. Kis helyen rengeteg anyagot lehet bennük tárolni és könnyű a kiszolgálásuk. Elkészült a soproni gyárban a legelső, még főleg textilipari célra használható porszívó. NSZK licencia alapján készítették, a hozzá felhasznált alkatrészek egy része is Nyugat-Németországból való. A porszívó nyolctized atmoszférás szívóerővel működő motorja felhasználhatóvá teszi vasas üzemekben forgács összetakarítására is. Soproni újdonság a kis felvonó is, amely mentesíti az embert a nehéz tárgyak emelésétől. Helybeli szellemi termék eredménye lesz a hidraulikus emelőasztal. Ez a gép valóságos erőművész, teherautókat és gépeket szolgálhat ki. (Kisalföld)

Az STC tornászainak sikere

A Tolna megyei tornászszövetség bonyolította le az országos fiú ifjúsági csapatbajnokságot, amelyen tíz együttes között a Soproni Textiles Club gárdája is indult. A soproni tornasport fejlődésének örvendetes bizonyítéka, hogy az STC tornászai az erős mezőnyben megszerezték a harmadik helyezést. Ez az eredmény figyelemre méltó azért is, mivel a soproni tornászok az utóbbi időben nem sokat hallattak magukról. A Radnai Béla edző szakavatott irányításával harmadik helyezést elért soproni csapat tagjai: Kondor, Hollósi, Scheer, Stöckert, Dedinszki, Dufner. (Kisalföld)

1919

Knapp Gábor és Kellner Sándor temetése

A katonai parancsnokság kívánsága szerint tegnap délután négy órakor felboncolták Knapp Gábor és Kellner Sándor holttestét. A boncolás a sopronkőhidai fegyintézet hullakamrájában történt. Délután négy órakor Barcza Rotter dr. államügyész, Scheffer Oszkár dr. törvényszéki orvos és Szilvásy Kálmán dr. kiszálltak a fegyházba, ahol megejtették a boncolást. Először Kellner Sándor holttestét boncolták fel. A holttesten három lövési nyílást találtak, és megállapították, hogy mindhárom lövés halálos kimenetelű volt. Knapp Gábor holttestén ugyancsak három halálos lövést konstatáltak. A holttesteken semmiféle erőszakosságnak vagy ütlegelésnek nyomát nem találtak. A boncolás megtörténte után Knapp holttestét koporsóba tették és a fegyházi hullaszállító kocsin a fegyház temetőjébe vitték, ahol a katolikus egyház szertartása szerint temették el. Koporsóját koszorúk borították, amelyeket a temetésen jelen lévő családtagok helyeztek el a síron. Utána Kellner holttestét vitték ki és hantolták el, ugyancsak a kőhidai fegyintézet temetőjében. (Sopronvármegye)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...