Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Áremelés

Mint megtudtuk, a Sopronhús Kft. a legtöbb hazai húsipari vállalattal ellentétben nem júniustól, hanem csak júliustól emeli termékei árát. Idetartozó gazdasági hír még, hogy a Soproni Sörgyár részvényeinek árfolyama stabilan tovább emelkedik, jelenleg a 4600 forintos árfolyamszinten van. (Soproni Hírlap)

Plombák a gázórákra

Az ÉGÁZ soproni üzeme úgynevezett „jogi zárat” (plombát) helyez el a közeljövőben a fogyasztói gázórákra, mivel az utóbbi időben nagyon sok visszaélést tapasztaltak az órák manipulációjával kapcsolatban. (Soproni Hírlap)

1969

Két szomszédvár küzdelme, soproni győzelemmel

SVSE – Fertőd 2:1. A hazai csapat összeállítása: Babos – Bugledics, Mersits, Horváth – Borsos, Tuller – Kelemen, Polgár, Csuti, Lengyel (Dezső), Marosi (Wisztercziel). Edző: Csonka István. Egyenlő ellenfelek küzdelmének látszott a mérkőzés, hol a hazaiak, hol pedig a vendégek kapuja volt veszélyben. A 14. percben Kertész, a vendégek kapusa még harmadszorra sem tudta egy lövést követően kézben tartani a labdát, melyet végül is a szemfüles Csuti lőtt kapura, de a fertődiek szögletre mentettek. A szögletet a szabadon hagyott Polgár védhetetlenül fejelte a hálóba, ezzel alakult ki az első félidő eredménye. A második félidő harmadik percében Csuti 20 méterről ravasz lövést küldött a vendégek kapujára, melyet követően a labda a földről pattant a hálóba. A vendégek találatát a 66. percben csereként beálló Köő szerezte. A jó iramú mérkőzésen a szervezettebben játszó SVSE megérdemelten szerezte meg a két bajnoki pontot, különösen a kiválóan játszó Polgár, Csuti és Mersits jóvoltából. (Kisalföld)

1919

Komjáthy János szervezi a soproni színtársulatot

A soproni magyar színtársulat ügyében a napokban döntöttek Budapesten. A soproni társulat jelenlegi összetételében Esztergomba megy, ahol a volt püspöki zenekar lesz az együttes zenekara. A jövő évi soproni társulatot Komjáthy János, a kitűnő színművész, volt soproni színházigazgató fogja megszervezni, ő jelöli ki a színészeket, akik szeptembertől fogva a soproni színtársulat tagjai lesznek. A színügyek direktóriuma Sopronnak különösen erős társulatot szánt és ismerve Komjáthy egyéniségét, bízvást remélhetjük, hogy szeptembertől fogva jobb napok köszöntenek be a soproni színházba. Az új soproni színtársulat szeptember 15-én kezdi meg az előadásokat. Előzőleg kétheti próbával készülnek a színészek a szezon megkezdésére. (Soproni Vörös Újság)

Ellenforradalmi magyar kormány Sopronban?

Szemmel kíséri a bécsi rendőrség a bécsi magyar ellenforradalmárok mozgolódását. Ezek sorában vezető szerepet játszanak Szmrecsányi György, Pallavicini György, Batthyány Tivadar, Károlyi József, Héderváry Lehel, továbbá a volt magyar polgári sajtónak több Bécsben tartózkodó képviselője, közöttük elsősorban Lázár Miklós, aki társaival együtt még szombaton boldog örömét fejezte ki azon, hogy „a magyar tanácskormány ideje lejárt”, hogy „a bolsevik mozgalom bacilusát (értsd alatta a pénzt) sikerült végre biztonságba helyezni”, és aki társaival együtt ama reményének adott kifejezést, hogy rövidesen sikerülni fog az ellenforradalmi magyar kormányt Sopronban hivatalosan is proklamálni. (Pesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...