Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Antall József- emlékérem 

Dr. Kónya Imre belügyminiszter az Ágfalvi Szocioterápiás Otthon avatásán Antall József-emlékérmet adott át Fejes Zoltán polgármesternek, dr. Sütő Teréznek, a szociális hivatal vezetőjének, Fábiánkovits Ferencnek, a Mestervonal ügyvezető igazgatójának, dr. Payer Erzsébetnek, az önkormányzat Szociális Bizottsága tagjának és Belényessy Albertnek, az újonnan átadott szocioterápiás otthon igazgatójának. (Soproni Hírlap)

1969

Kis történet egy jó emberről 

A napokban Sziklaiék lakásán egy fiatalember jelent meg. Kérdezősködött: Sziklai Adolf veszített el egy pénztárcát? Aztán felmutatta a bordó, kissé már kopott bukszát. Igen, ez az enyém, felelte meghatottan Sziklai bácsi. Hogyan került önhöz, hol találta meg és hogyan tudta meg a címemet? A fiatalember Nagy Gyula Csaba, a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem adjunktusa, ő találta meg az erszényt. A pénzen kívül egy pénzesutalványt is talált a bukszában, azon pedig egy név is szerepelt, aki a nagylózsi szociális otthon lakója. Neki küldött 40 forintot az erszény tulajdonosa. Nagy adjunktus levelet írt Nagylózsra és kérdezősködött, hogy ki kapott Sopronból postán 40 forintot április hónap elején. A nagylózsi otthon vezetősége postafordultával közölte a feladó címét. Így talált Nagy Gyula Csaba Sziklaiék lakására. (Kisalföld)

Tetőtűz Balfon

A napokban Balfon, a Fő utca 68-as számú épületben Bécsi Józseféknél kigyulladt egy 15-ször 5 méteres nagyságú épület tetőzete. A kár csaknem 5000 forint. A lángok martaléka lett a tetőzet 60 négyzetméteres területen és elpusztult 22 csirke. A gyors beavatkozásnak köszönhető, hogy nagyobb kár nem keletkezett. A vizsgálat során a tűzrendészeti szakemberek megállapították, hogy a tűz keletkezési oka a helytelen építkezés. Az épületen a füstcsatornát nem a tűzrendészeti szabályoknak megfelelően készítették el. (Kisalföld)

1919

Egy havi fogház bormérés miatt

A múlt hétvégén több soproni gazdapolgár, a szigorú szesztilalom ellenére bort mért. A bormérők közül többet feljelentettek, egyikük felett tegnap ítélkezett a forradalmi törvényszék. Máhr Józsefnek hívják a vádlottat, aki az Újteleki utcában lévő lakásán 200 liter bort mért ki. Egy havi fogházra ítélték. Azért szabtak ki rá ennyire enyhe büntetést, mert nagy szükség vitte rá a rendelet megszegésére.

(Soproni Vörös Újság)

Be kell szolgáltatni az autókat és a motorkerékpárokat

Elrendelem, hogy május 2-ig Sopron város és Sopron vármegye területén lévő összes motorkerékpárok, valamint autó- és motorkerékpár-alkatrészek a 48-as laktanyában beszolgáltassanak. A rendelet ellen vétőket a katonai forradalmi törvényszék elé állítom. Entzbruder Dezső s.k. (Soproni Vörös Újság)

Zár alatt a műkincsek

Esterházy Miklós fraknói várának műkincseit Lukács György helyettes közoktatásügyi népbiztos rendeletére tegnap délután zár alá vették. A soproni és Sopron megyei direktórium megbízásából Horváth Ödön direktóriumi tag járt künn Fraknó várában és ugyanolyan modalitások között, mint a minap Kismartonban, vette köztulajdonba az ősi bagolyvárat. (Soproni Vörös Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.