Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Érkezik a svéd király

Nemrégiben a finnországi Kemiben, Sopron egyik testvérvárosában járt Fejes Zoltán polgármester, dr. Winkler András, a soproni Finn–Magyar Baráti Társaság elnöke, valamint Metz Beatrix, a társaság titkára, a hatodik finn–magyar testvérvárosi találkozón. Szintén a napokban derült ki, hogy a svéd király megyénkbe érkezik az ősszel – vadászatra. (Soproni Hírlap)

Diákolimpiai hírek

Budapesten a tornászok vetélkedtek egymással. Zsirai Adrienn, a sportiskola tornásza, a Deák téri általános iskola tanulója gerendagyakorlatára kapta a legmagasabb pontszámot, ami aranyérmet jelentett számára, míg talajon és ugrásban negyedik lett. Az összetett versenyben mindössze ötszázad ponttal maradt el vetélytársától, így ott ezüstérmes lett. Kecskeméten rendezték a mezei futást, ahol is Zatykó Miklós, a Berzsenyi Evangélikus Líceum harmadik osztályos tanulója nyolcadikként ért célba. Ökölvívásban a kecskeméti országos döntőben népes soproni csapat indult.

A serdülők között Hegedűs Gábor (38 kg) ezüstérmes, Nagy Zoltán (40 kg) és Grubits Ferenc (52 kg) pedig bronzérmet szereztek. Salga József (55 kg) ötödik lett. Az ifjúságiak között Máté Szilárd (54 kg) második, Orosz József (45 kg) és Olejárcsin János (51 kg) pedig harmadik lett. A juniorok között Németh Péter (48 kg), Dezamits Norbert (60 kg) és Fábiánkovits István (+91 kg) egyaránt harmadik helyezést értek el. (Soproni Hírlap)

1969

Városi kitüntetések

A Soproni Városi Tanács legutóbbi ülésén az 1968. évben kiemelkedő társadalmi munkát végzett soproni lakosok kitüntetéseit hagyta jóvá. Arany fokozatú kitüntetést kapott Tóth István, az Építőgép-Javító és Gyártó Vállalat vezetője, Benedek Attila, az Erdészeti és Faipari Egyetem tanszékvezetője, Fekete Tibor, a Richards Finomposztógyár soproni részlegének volt főmérnöke. Ezüst fokozatot kapott Szabó Gyula Lackner Kristóf utca 17. szám alatti lakos, Hiller Istvánné, a KISZ városi bizottságának osztályvezetője. Bronz fokozatot kapott Kiss László lakatosmester. (Kisalföld)

1919

Esterházy Miklós lakást kért 

A kismartoni direktórium előtt a napokban megjelent Esterházy Miklós, Magyarország volt leggazdagabb főura, és kijelentette, hogy miután alkalmazkodni akar a mai társadalmi rendhez, engedélyt kért, hogy családjával a kismartoni kastélyba költözködhessék. A direktórium teljesítette kérését és a családtagok számához mérten megfelelő lakást jelölt ki az Esterházy-családnak. A beszélgetés során szóba kerültek a kismartoni kastély műkincsei is. A volt hercegi dolgozószobában elhunyt felesége életnagyságú arcképe felé fordulva így szólt Esterházy a direktórium tagjaihoz: Ugye, ezt a képet nem veszik el tőlem? Breithofer elvtárs kijelentette, hogy a proletár megbecsüli az emberi érzéseket, ezért a kép megmaradhat Esterházy Miklós tulajdonában. (Soproni Vörös Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...