Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Újabb üzletházak épülnek Sopronban

A múlt nyáron a sörfesztivál előtt nem sokkal betonozták le a Sportcentrum előtti területet, amelyet most traktoros légkalapáccsal vernek szét. Mint Rácz Béla vállalkozótól megtudtuk, Sopron nyugati üzletcentruma, a West Árucsarnok épül itt. A vállalkozó tizenegy évre bérli az önkormányzattól a területet, melyre acél, fa és üveg anyagokból egy ezer négyzetméteres, egyszintes üzletházat építenek. Az Újteleki utcai autópiac területén az S-B Üzletház Kft. épít egy mutatós, többfunkciós épületet. A több mint ezer négyzetméter területű telken majdan 23 lakás, 14–15 üzlet, 10 iroda és mintegy 30 parkoló kap majd helyet az S-B fantázianevű üzletházban. Míg a West csarnok már az idén nyárra elkészül, addig az S-B várhatóan csak jövő februárban nyitja meg a kapuit. (Soproni Hírlap)

Különdíj

A Levi Strauss cég magyarországi képviselete különdíjat ajánlott fel az SLC szakvezetése által kiválasztott, legegyenletesebb teljesítményt nyújtó játékosnak. Az őszi teljesítmény alapján Katona Sándor érdemelte ki a megtisztelő címet. A kitűnő edzőnek, Győrfi Lászlónak és tanítványának a különdíjat Judik Péterné, a soproni Árkád sori mintabolt marketingigazgatója adta át. (Soproni Hírlap)

1969

Népdaléneklési verseny

„Az hol én elmegyek…” Ez volt a soproni Óvónőképző Intézet népdaléneklési versenyének a kötelező dala. Az Óvónőképző ápolni kívánja a magyar népdalokat, hagyományokat. November első napjaiban volt az elődöntő, melyen több mint harminc növendék vett részt. Közülük az egy hónappal ezelőtt rendezett középdöntőbe tizenkét hallgató került. A döntőben hatan vehettek részt. Jól sikerült ünnepi hangverseny keretében került sor a döntőre, ahol Lomoschitz Pál intézeti vezetőtanár mondott bevezetőt. A döntőbe került hat versenyző először a kötelező számot énekelte el, majd egymás után a szabadon választottakat. Két kíséret nélküli és egy zongorakíséretes népdal eléneklése volt a verseny feltétele. A zsűri, melyben az intézet vezetőin kívül Kovács Sándor, a Zeneiskola igazgatóhelyettese, Markó Lenke és Kolmann Lajosné tanárnők foglaltak helyet, értékelték az elhangzott produkciókat, majd Földi Lőrinc igazgató, a zsűri elnöke kihirdette az eredményt és átadta a díjakat. A sorrend: 1. Conrad Katalin, 2. Sinkó Zsuzsanna, 3. Molnár Eszter, 4. Horesnyi Mária, 5. Molnár Éva, 6. Veöreös Hajnalka. (Kisalföld)

1919

Osztrák agent provocateurök Nyugat-Magyarországon

Előbb Győrbe, majd Sopronba érkezett Junker János német miniszter és Kalmár Henrik német minisztériumi államtitkár. A miniszter kijelentette, hogy nem látja a helyzetet olyan kellemetlennek és veszedelmesnek, mint azt a deputációk és a jelentések leírták. A német lakosság legfőbb panasza az, hogy osztrák agent provocateurök járják be a német lakta vidékeket, akik minden áron ki akarják venni a hűség­esküt a németektől Német-Ausztriára. Utazásomnak az a célja, mondotta a miniszter, hogy a népet felvilágosítsam és megnyugtassam afelől, hogy a hazai németség autonómiája a legközelebbi időben meglesz. Vasárnap Sopronban szociáldemokrata népgyűlés lesz, amelyen Kalmár államtitkár a német autonómia tervezetét ismerteti. (Pesti Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...