Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1993

La Toya Jackson Sopronban

Három nap múlva érkezik Magyarországra a „Jackson-klán” viharos egyénisége, La Toya Jackson. A Hotel Sopronban fellépő sztár a Classic Autó Rolls Royce kocsijával lépi át a határt a nagyszámú biztonsági személyzet kíséretében. Előző este a bécsi Moulin Rouge-ban lép fel. Kérdésünkre Prácser Ferenc, a GYSEV Rt. tulajdonában lévő Hotel Sopron igazgatója elmondta, hogy a művésznő európai turnén vesz részt, így sikerült személyes kapcsolatokat kihasználva rábírni, hogy egyetlen szabadnapján Sopronba jöjjön. A szerződés részleteiről megtudhattuk, hogy nem könnyű feladatra vállalkoztak a soproniak, általában ugyanis többezres közönség előtt lép fel La Toya Jackson, a Sopron Hotelban viszont 160 személy, amolyan exkluzív közönség várja. A szervezés részleteiről kiderült, hogy már előző nap mintegy nyolcvantagú stáb alakítja át a Hotel Sopron éttermét, s hogy a fellépés napján csak a show-ra érkező vendégek laknak majd Nyugat-Magyarország legszebb szállodájában. La Toya Jackson számára a szervezők teljesen átrendeztek egy lakosztályt, hogy a szigorú szerződési feltételeknek maradéktalanul eleget tegyenek. (Kurír)

  1968 

Biztos soproni győzelem a rangadón!

Soproni MAFC – MAFC 70:58 NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés, Sopron, 700 néző. Soproni MAFC: Orbay (24), Balsa I. (4), Balogh (9), Tvordy (19), Zárai (8). Csere: Kisteleki (4), Laky (2). Edző: Krasznai Ferenc. MAFC: Pólik (4), dr. Korányi, Kangyal (2), Prieszol (12), Kulcsár. Csere: Gabányi (12), Csabai (6), Bitvay (6), Ábrahám (5), Fehér (4), Dankó (3), Vajdovics (2). Edző: Szegedi László. Az első kosarat a fővárosiak érték el, ettől kezdve azonban a viharos lendülettel támadó soproniak átvették az irányítást. Lendületesebb, gyorsabb volt a SMAFC, a budapesti műegyetemisták többször cseréltek, azonban Gabányi vezérletével sem sikerült felzárkózniuk. A soproniaknál Orbay, a fővárosiaknál Prieszol jeleskedett. Végül biztosan nyerte a rangadót a Soproni MAFC a szétesően, kapkodóan, idegesen kosárlabdázó fővárosiakkal szemben. A győztes csapatból Orbay (a mezőny legjobbja), Tvordy és Balogh, míg a MAFC-ból Prieszol és Kangyal emelhető ki. (Népsport)

  1918 

Ottó főherceg rajza

A Sopronban nemrégiben elhalt Schneider Márton építőmester életében kegyelettel őrzött rajzai és vázlatai között találtak egy ceruzarajzot, amely királyunk édesatyjától, néhai Ottó főhercegtől ered. A vázlatkönyv a család birtokában maradt, és legutóbb a boldogult leánya, Schneider Paula a könyv átlapozásakor ráakadt erre a rajzra. A rajz egy kutyaólat ábrázol és ügyes rajzoló kezére vall. Schneider Paula a rajzot becsomagolta és elküldte királyunk címére azzal a kéréssel, hogy ezt az emléket fogadja el tőle. Károly király kabinetirodája útján mondott köszönetet a figyelemért és a rajzot az udvari levéltárba helyezték. (Pesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.