Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1993
Házat, hazát!
Szépséges nyugat-dunántúli városunk, Sopron, melynek lakói egykor szavazással fogadtak örök hűséget Magyarországnak, lakásgondokkal küzd. Sok-sok család szeretne magának otthont, s még a Selmecbányáról áttelepült, egyébként európai hírű Erdészeti és Faipari Egyetem sem tud szállást biztosítani az oktatóinak. Ezért hát nemrég létrehozták a Házat-Hazát Alapítványt, amely főképpen a fiatal házasokat szeretné hozzásegíteni, hogy tető kerüljön a fejük fölé. A példa egyébként amerikai: ott már másfél évtizede működik egy ilyen intézmény. Ahogyan tervezik a közművesített telkekre nyolcvan négyzetméteres házakat építenének, s aki beszáll a programba, annak 500 munkaórában kell majd közmunkát végeznie – s persze százezer forintot is le kell majd perkálnia. A jövendő háztulajdonosok a kamatmentes kölcsönt negyedszázadon át törlesztik majd. Csak egy a bibi: a telkek még nincsenek kijelölve… (Reform)

1968
Sopron a nyugati kapu
A még intenzívebb külföldi propaganda mellett a soproniak elsősorban a hazai idegenforgalomba szeretnének még nagyobb aktivitással bekapcsolódni. Az idén Ausztriából és Jugoszláviából várnak népesebb csoportokat. Jelenleg még nehezíti a hazai turisták Sopronba utazását az a körülmény, hogy amíg az egyéni látogatók öt napon belül megkapják a beutazáshoz szükséges határsáv engedélyt, addig a csoportosan érkező turistáknak huszonegy nappal az utazás előtt kell bejelenteni határsáv igényüket. Az ünnepi hetek műsora az idén is a zenei eseményekre épül. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar koncertje, Gergely Ferenc orgonahangversenye, élvonalbeli balettművészek műsora a MÁV Szimfonikusok kíséretével, a Soproni Pedagógus Kórus pedig a helyi szimfonikusokkal Haydn Teremtés című oratóriumát mutatja be. A műsorban immáron hagyományosnak számít a Soproni Nyári Egyetem megnyitása. Az ünnepi hetek megrendezése nagy erőfeszítést igényel a várostól, ezért az erők elosztása látszana célszerűnek, ezért lenne célszerű, ha a rendezvényeket elosztanák az év más időszakára is. Már ebből a meggondolásból rendezték meg a múlt esztendőben a Soproni Szüreti Napokat, melynek látogatottsága felülmúlta a várakozásokat. Ugyancsak Sopronban rendezik meg immár évente az országos fúvószenei fesztivált. (Magyarország)  

1918
Üzérkednek a konvent borával
Hol a katholikus, hol az evangélikus konvent mér ki a terméséből néhány hektoliter bort. Ez valamivel olcsóbb szokott lenni a többi termelő által megszabott árnál, ezért el is kapkodják igen rövid idő alatt. Ennek azonban, mint értesülünk, az egyik oka, hogy azok a soproni gazdák, kik maguk is bortermelők, összevásárolják a konventek kimérésre kerülő borát, hogy azután azt a maguk termése gyanánt drágábban sózhassák a közönség nyakába. A konventek vezetősége jól tenné, ha ezt a rút üzérkedést megakadályozná, vagyis ha egy-egy vevőnek nem adna többet egy-két liternél. Aki egyszerre húsz-huszonöt litert kér, az minden bizonnyal nem maga fogyasztja el, hanem üzérkedik vele. Ennek mindenképpen gátat kellene vetni, még pedig nem azzal, hogy a konventek is ezentúl drágábban adják a borukat. A konventnek leginkább arra kell törekednie, hogy a mai uzsoraárak között a maga mérsékelt versenyével mintegy árszabályozóként lépjen föl. (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...