Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1993
Bajnok az SVSE!
SVSE GYSEV – MTK 91:87 (47:52). Sopron, a döntő harmadik mérkőzése. Vezette: Váradi, Faidt. SVSE: Balogh (45), Csávás (8), Pásztói (13), Thomas (16), Orbán (4). Csere: Winter (5), Kovács, Ördög. Edző: Magyar András. Minden képzeletet felülmúló hangulatban az SVSE kezdett jobban, Baloghon már ekkor látszott, hogy ezen a napon nincs olyan magyar kosárlabdázó, aki képes lenne őt megállítani. A félidő befejező perceiben mégis Körmendi Gyöngyi révén előnyt harcolt ki az MTK. A fordulás után néhány percig veszni látszott a mérkőzés, ekkor azonban Balogh erősített, és Csávás, valamint Pásztói segítségével jelentős előnyt harcolt ki a hazai csapat. Jól játszott az MTK, még ekkor sem adták fel, így a hajrában négy pontra közelítették meg a vasutasokat. Balogh azonban ekkor is megtalálta a legjobb megoldást, bár négy másodperccel a befejezés előtt kipontozódott, csapata mégis nyerni tudott, és megnyerte a női NB I. 1992–93. évi országos bajnokságát. A lefújás után a szurkolók ellepték a pályát, a játékosokat, az edzőt és a vezetőket a levegőbe dobálták, folyt a pezsgő, a bor, puszik cuppantak, zászlók lobogtak, virágok repültek. Horváth Frigyes, az MKOSZ főtitkára csak nem kis nehézségek árán tudta átadni az aranyérmeket Winter Ilonának és társainak, akik közül nem szabad megfeledkeznünk Stecina Katinkáról, Galavits Edináról és Horváth Mónikáról sem. A mérkőzés után az SVSE játékosai és szurkolói a Fő téren, a Megyeháza előtt, annak erkélyéről olyan népünnepélyt rendeztek, melyet reméljük, minden soproni krónikás feljegyez majd. Városunk 1993. március 27-én sporttörténelmi napot élt meg. Az SVSE GYSEV kosárlabdázó hölgyei Sopronban talán a legnépszerűbb sportágban lettek elsőosztályú magyar bajnokok. (Soproni Hírlap)
1968
Új elnökség
A Hazafias Népfront soproni városi bizottsága szombat délelőtt az Egyetemi Ifjúsági Ház nagytermében tartotta újjáválasztó gyűlését. Fábján Lajos választási elnök megnyitója után Seregély Zsigmond, a népfrontbizottság titkára tartott beszámolót a négyéves munkáról és a mozgalom előtt álló feladatokról. Mint mondotta, a III. Népfrontkongresszus útmutatásait a soproni népfrontbizottság jól használta fel. Sopronban egy asztalhoz ültek a párttagok, párton kívüliek, tudósok, munkások, műszakiak, orvosok, pedagógusok, államigazgatási dolgozók, művészek, egyházi személyek, hogy a közös teendőkről tanácskozzanak. Nagy többségük nem sajnálta erejét, becsületes munkával segítette a helyi népfront célkitűzéseinek megvalósítását. Az 1964 elején megválasztott soproni városi népfrontbizottság eredményesen dolgozott. Az irányító munkából a köztiszteletben álló dr. Faller Jenő professzor, a népfront elnöke, egészen 1966 decemberében bekövetkezett haláláig, nagy részt vállalt. A népfront titkára javasolta, hogy Faller professzor érdemeit jegyzőkönyvben örökítsék meg. A beszámolót tartalmas vita követte. Ebben felszólalt többek között Weiszböck Rezsőné országgyűlési képviselő, aki egyebek között a soproni iparfejlesztés eredményeit és problémáit ismertette. Dr. Augusztinovicz Elemér, a TIT elnöke a Hazafias Népfrontbizottság segítségét kérte az idén 13. alkalommal megrendezésre kerülő soproni nyári egyetem megvalósításához. A hozzászólások után megválasztották a népfrontbizottságot, majd a tizenhét tagú elnökséget. Elnökké dr. Szabó Dénes tanszékvezető egyetemi tanárt választották, titkárrá újból Seregély Zsigmondot. (Magyar Nemzet)
1918
Dalest
Frankenburg Irodalmi Kör estélyén Varga Irén úrhölgy néhány Tompa-dalt fog énekelni, melynek zenéje részben népdal, részben Kárpáti Sándor tanár szerzeménye. A második dalcsoport számai: Dal a rózsabimbóról, szövegét írta Mészáros Sándor tanár, a zenéjét Kárpáti Sándor, továbbá két Goethe–Brüll dal, Thomas Mignonja és Csiky Jánosnak egy csinos dala. (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...