Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1992

A Líceum meglepetése

Kedden nyitotta meg kapuit az újjávarázsolt, modernizált Líceum, melynek az idei tanévre tartogatott „meglepetése”, hogy az Orsolya téri iskola mellett nyolcosztályos gimnáziumot indít. A tanévnyitó ünnepséget és istentiszteletet hétfőn az evangélikus templomban tartották. A hét elején minden általános és középiskolában becsengettek, nincs tehát menekvés, ebben a tíz hónapban is tanulni kell. Az általános iskolákban 583 első osztályos kisdiák kezdi meg tanulmányait, míg 582 gimnazista tanul az idén az önkormányzati gimnáziumokban. A szakközépiskolai és szakmunkásképzésben 2517, illetve 1899 tanuló vesz részt.

(Soproni Hírlap)

Karmesteri tábor

Pénteken a Liszt Ferenc Művelődési Házban tartották meg a II. Országos Karmesteri Tábor záróhangversenyét. A Magyar Fúvószenei Szövetség programjára meghívást kapott a Cinfalván élő 90 éves zeneszerző, Takács Jenő is, hogy itt köszönthessék mint a magyar zeneszerzők doyenjét. Takács Jenő igazi világpolgár, otthonának számított Sopron mellett Kairó és Szombathely is. De ahogy ő mondja és művei sugallják, a szí­­ve magyar maradt. A most is ereje teljében lévő alkotó egész életet élt, első hangversenyét 1914-ben adta abban a teremben, amelyben pénteken karmesterek, muzsikusok és zenebarátok köszöntötték. Balázs Árpád Erkel-díjas, érdemes művész, a Magyar Fúvószenei Szövetség elnöke adta át a szövetség örökös dísztagságát jelentő szobrocskát, Törley Mária erre az alkalomra készített alkotását. A hangversenyen Takács Jenő Régi magyar táncok című szvitjét hallgathatták meg a vendégek, az Ifjúsági Fúvószenekart egy fiatal csolnoki hölgy, Fódi Krisztina vezényelte.

(Soproni Hírlap)

1967

Tanévnyitó

a soproni egyetemen

A soproni Erdészeti és Faipari Egyetem 1967–1968-as tanévét vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel az Ady Endre Művelődési Házban rendezett ünnepélyen nyitották meg, melyen részt vett Földes László, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi miniszterhelyettes. Ennek a most kezdődő tanévnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy a tartama alatt ünnepeljük a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulóját – mondotta tanévnyitó beszédében dr. Pankotai Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, az egyetem rektora. A tanévnyitó keretében az egyetemi tanácsülés Kiss Lászlót és Mátyás Vilmost doktorrá avatta. Az ünnepség végén az elsőéves hallgatók esküt tettek, majd az Internacionálé hangjaival ért véget az egyetem nyilvános tanácsülése.

(Kisalföld)

1917

Zsonglőrök a piacon

Rosenberger Margit panaszt tett a rendőrségen, hogy a pi­­acon a be­­vásárlótáskájából kilopták a re­­tiküljét, amelyben egy bádog cigarettatárca volt 70 korona tartalommal, egy zöldesbőr pénztárca 20 korona tartalommal, egy 80 korona értékű antik arany nyaklánc és egy fehér zsebkendő G. M. monogrammal. Artner Nán­­dor­­né is bejelentést tett, miszerint valaki a Ha­­lász utcában hátulról kioldotta a kötényét, ami leesett róla anélkül, hogy észrevette volna. Az ily módon elveszett kötény zsebében kapukulcs és 120 korona készpénz volt. A rendőrség intézkedett, hogy a talentumos zsonglőrökkel mielőbb megismerkedhessék.

(Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...