Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1988

Történet gázpisztollyal

Sopronban is megtörtént az első gázpisztolyos eset. A főszereplő két fiatalember és egy ifjú hölgy. A színhely a soproni Fenyves étteremhez vezető útszakasz. Itt állt lesben Attila, hogy az előre kiterveltek szerint rajtakapja Lászlót és Henriettét. Ugyanis a lánnyal már előzőleg megállapodott abban, hogy megbüntetik Lászlót, amiért az „szemet vetett” a lányra. A lány rávette Lászlót, hogy szombaton a késő éjszakai órákban vigye el öt a Fenyves étterembe vacsorázni. A fiú örült a lehetőségnek, tetszett is neki a csinos lány. Együtt elindultak felfelé a Fenyves étteremhez vezető kaptatón, amikor László vallomása szerint a sötétből előugrott Attila, és se szó, se beszéd ütni-rúgni kezdte őt. A fiúnak még arra sem volt ideje, hogy védekezzen. Hirtelen látta még, hogy a lány közvetlen közelről egy pisztolyt szegez az arcához és elsüti. A kilövő gázfelhőtől azon nyomban elkábult, szemét a maró anyagoktól elöntötte a könny. Mikor magához tért, a Fenyves étterem dolgozói próbáltak rajta segíteni. Fején vérző seb volt. Bevitték az orvosi ügyeletre, miután sérüléseit ellátták, szóltak a rendőrségnek. (Kisalföld)

1958

Megtette utolsó útját…

Egyhangú kocogással fordult ki minap a lóvontatású csomagszállító postakocsi Sopronban a Széchenyi téri főposta kapuján. Senki sem vetett ügyet rá, hiszen hosszú évtizedek óta megszokott látvány volt ez. Legfeljebb annak tűnt a szemébe, aki történetesen valahonnan csomagot várt. Pedig a postakocsinak ez az útja nem volt mindennapi. A jelentőségét azonban csak a beavatottak tudták. A lovas postakocsik felett elszállt az idő, a gép legyőzte a lovat. Magas bakjára utoljára ült fel a kocsis, utoljára indult a sok vihart látott, sok ezer csomagot cipelt és sok ezer kilométert megtett postai alkalmatosság. Elindult és visszaérkezett utolsó útjáról a különös formájú, lófogatú csomagszállító postakocsi. Félreállították az egyik sarokba, és ott pihen egy ideig. Remélhetőleg nem sokáig. Hamarosan múzeumba kerül. Másnap már gépkocsi robogott ki helyette, gépesítették a csomagszállítást a soproni postán. (Kisalföld)

1928

Agyonütötte a villanyáram 

Most vezették be Sopronban az eddigi egyenáram helyett a váltóáramot. Tegnap a váltóáram vigyázatlanság következtében halálos szerencsétlenséget okozott. Horváth István 17 éves tanonc, aki Schneeberger Adolf húsárugyárában volt alkalmazva, a gyárhelyiség pincéjében a magával vitt villanylámpa vezetékét bekapcsolta az áramvezetékbe. A bekapcsolás pillanatában az áram, bizonyára a rossz szigetelés következtében, leütötte a fiút, aki egy jajkiáltással eszméletlenül esett össze. A mentők beszállították az Erzsébet-kórházba, útközben azonban meghalt. (8 Órai Újság)

Megjavult a színészet sorsa Sopronban

Az évek óta tartó színházi válságok után, melyek csak Alapi kamaraszínházának rövid vendégszerepléseit kímélték meg az anyagi kudarctól, Kiss Árpád szentesi színigazgatóval kedvező fordulat állott be Sopron színházi életében. A hónap eleje óta itt működő jó társulat estéről estére telt házak mellett játszik, s a színháztól elszokott közönség most fokozott érdeklődéssel fogadja azt a művészi munkát, melyet Kiss Árpád színészei nyújtanak. (Budapesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...