Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2000

Soproni teniszsiker

Közel egy évtizede alakult meg Sopronban a Racket Hotel Sopron Tenisz Club. Az alapok lerakása után először egyéni versenyeken indultak a klub teniszezői. 1995-ben úgy határoztak, hogy beneveznek a csapatbajnoki küzdelmekbe. Az ob III-as és ob II-es bajnoki szereplés után az idei szezonban csillant fel a remény az élvonalba jutásra. A bajnokság tavaszi fordulói után veretlenül várták a rájátszást. Első ellenfelük az a Match-Point csapata volt, amelyben az egykori Davis-kupa-játékos, Lányi András is szerepelt. Ezt az összecsapást is sikerrel vették, mint ahogy a fővárosi klubokból erősített Tordas SE ellenit is. A hatodik mérkőzésük a Soproni Ászok SE II ellen szintén sikeres volt, így a rájátszást megnyerve elérték céljukat, s feljutottak az ob I-be. A csapat tagjai, akik kivívták a sikert: Kovács Gábor, Varga Márk, Hámori Zoltán, Horváth András, Kitzinger Ferenc, Janics György, dr. Szováti Szabolcs, Palotai Péter, Horváth Ernő. (Kisalföld)

1960

Első helyen az SVSE!

Soproni VSE – Nagykanizsai Bányász 1:0. Nagykanizsán 3000 néző előtt a következő összeállításban vette fel a küzdelmet az SVSE: Kormos–Rácz, Ferencz, Schift–Polgár, Horváth–Vámos, Király, Ferling, Kiss, Csete. Kanizsai támadások vezették be a találkozót, és 20 percen át erős nyomás nehezedett a soproni kapura. A lila-fehér védelem hatalmas munkát végzett, különösen Kormos és Ferencz tűntek ki a támadások elhárításában. Fokozatosan feljavultak a soproniak, több alkalommal veszélyeztettek. A 32. percben baloldalról indított támadás befejezéseként szép összjáték után Király közelről megszerezte a mérkőzés sorsát eldöntő egyetlen gólt. A kitűnő erőnlét, a nagyszerű küzdőkészség diadala az SVSE kanizsai győzelme. A soproni vasutasok erre a találkozóra megerősítették védelmüket és Kisst hátravontan szerepeltették, a taktika kitűnően bevált! Ezzel a győzelmével a Soproni VSE első helyre került az NB III. északnyugati csoportjában. (Kisalföld)

1920

Tüntető dalos ünnep Sopronban

A Budai Dalárda és az Egyetemi Énekkarok együttesen mintegy 150 dalossal Sopronba utaztak, hogy Magyarország területi egysége mellett tüntessenek. Délután négy órakor érkezett be az énekkarokkal a pályaudvarra a vonat, majd a soproni hölgyek megkoszorúzták a vendég dalárdák zászlóit. A megjelentek elénekelték a Himnuszt, azután a tömeg a fellobogózott városon át a Széchenyi térre vonult. Az egész úton minden ablakban nemzetiszínű zászlók voltak láthatók e felírással: Magyarok maradunk! A Széchenyi téren Thurner Mihály polgármester mondott beszédet, melyben rámutatott arra, hogy a soproniak már a Bach-korszak alatt is, amikor az egész országban erőszak bénította meg a lelkeket, megnyilatkoztatták magyar lelküket a magyar daloskör megalapításával. Az ünnepségek második napjának reggelén a Szent Mihály-templomban tartott szentmise alatt a Budai Dalárda Volkmann C-dúr miséjét adta elő. Délelőtt tizenegy órakor a kaszinó dísztermében gyűlt össze a közönség. Az ünnepi beszédet Baránsky Gyula dr. mondta. A kaszinó nagyterméből díszebédre vonult a közönség, melyen egyik pohárköszöntő a másikat érte, valamennyiben az az egy gondolat tükröződött vissza: Sopront nem adjuk Ausztriának! (Budapesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...