Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2000

Regionális tévéadás Sopronból

Napokon belül megalapítják a nyugat-dunántúli regionális tévé működtetésére azt a gazdasági társaságot Sopronban, amely a tervek szerint július 3-tól sugározza a regionális híradót – közölte Ágota Gábor, a város alpolgármestere. A Pannon–Sopron Regionális Televízió Műsorgyártó és Szolgáltató Kft.-t 16,2 millió forintos alaptőkével hozza létre a soproni önkormányzat, a Pro Kultúra Kht. és a miskolci székhelyű Vektor Rendszerház Kft. A megalakulást követő tőkeemelés révén az önkormányzat negyvenmillió forinttal kapcsolódik a vállalkozásba, így tulajdonrésze 30,77 százalék lesz. (Magyar Nemzet)

Emlékmű Brennbergbányán

Emlékművet avattak a brennbergi szénbányászat végleges befejezése alkalmából az egykori Szent István-akna nemrégiben betömedékelt helyén. Az Észak-dunántúli Bányavagyon-hasznosító Rt. és a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. felkérésére Salló István faszobrász alkotását Reményi Viktor nyugalmazott bányamérnök avatta fel. Magyarország legrégebbi szénbányájában 1769 óta termeltek folyamatosan. Itt alkalmaztak először hazánkban gőzgépeket bányamunkára. A bánya története során számos halálos baleset történt, 1945-ben egy szén-monoxid-robbanás alkalmával huszonheten vesztették életüket. A brennbergi szénbányászat megszüntetéséről 1951-ben döntöttek. (Nyugati Kapu)

1950

Szovjet szellőztetőgép Brennbergbányán

Szovjet rendszerű szellőztetőgépet állították üzembe Brennbergbányán. Az eddig üzemben levő gép percenként 800 köbméter levegőt szívott a bányába, az új gép 2000 köbméter friss levegőt pumpál a tárnákba, és ezzel lényegesen megkönnyíti az ott dolgozó bányászok munkáját. Hír még a határ menti bányászfalucskából, hogy üzemi könyvtárat létesítettek. A könyvtár számos bányász szakkönyvet is tartalmaz. (Friss Újság)

Olimpikonok is támogatják a MHK mozgalmat

Vasárnap már a kora reggeli órákban megélénkült a soproni Sotex-pálya. Az idei első MHK-próbán mintegy száz dolgozó vett részt. Sopronban az idén 4718-an jelentkeztek a sportmozgalomra, mondja Halász Miklós MHK-felelős. Az előkészületeket szakavatott vezetők, testneveléstanárok, edzők irányítják. Tevékenyen belekapcsolódtak az MHK edzések levezetésébe a soproni élsportolók is. Soproni II, a SFAC többszörös válogatott, olimpiás jobbszélsője a téglagyári dolgozók előkészítését vállalta, míg Kőmíves Imre, az SVSE középhátvédje, aki szintén volt olimpikon, a vasutas dolgozók MHK edzéseinek irányításánál működik közre. (Népsport)

1900

A soproni villamos

Sopronban jóval később kezdődött a mozgalom villamos vasút létesítése érdekében, mint Pécsett. Nálunk, valószínűleg az engedményesek óhajával párhuzamosán még az építési engedélyt sem adta ki mai napig a kereskedelemügyi kormány, Sopronban pedig immár egy hónapja szalad a villamos. Pécs nagyobb város Sopronnál, mégis aligha csalódunk, mikor az engedményes közönyét azon aggodalmára vezetjük vissza, hogy a vállalat jövedelme nem lesz kielégítő. Nos, e pesszimistákra alaposan ráczáfol az a körülmény, hogy Sopronban vasár- és ünnepnapokon 3500–4000, hétköznapokon pedig 1500–1800, sőt 2000 utas használja a villamost. Pécsett még nagyobb lenne a forgalom, mégis ki tudja, mikor épül meg a pécsi villamos? (Pécsi Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek