Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2000

Víz nélkül a medence

A tősgyökeres soproniak sem emlékeznek olyan gyönyöri áprilisra és májusra, mint az idei: amióta a múlt hónap közepén véget ért a fűtési szezon, rögtön igazi nyár, már-már kánikula köszöntött ránk. Sokak véleménye szerint éppen ezért érthetetlen, hogy időközben miért nem nyitották meg a Lövér strandot. A meteorológiai előrejelzések alapján ugyanis biztosra lehetett venni a hosszan tartó jó időt. Ha tehát Sopronban az általánosan elfogadott strandszezon kezdetén feltöltötték volna a medencét, legalább már két–három hete lubickolhatnánk a bizonnyal kellemes, hűsítő habokban. (Kisalföld)

1950

Puskásék 18 gólt lőttek Sopronban

Vidám hangulatban utaztak el válogatott labdarúgóink szerdán reggel a Keleti pályaudvarról Sopronba, az edzőmérkőzés színhelyére. A pályaudvaron Sopron dolgozóinak népes küldöttsége, közöttük igen sok nő várta a csapatot. Amikor válogatott labdarúgóink kiszálltak a vonatból, szűnni nem akaró éljenzéssel fogadták őket. Először Zottl Károly, az MDP helyi titkára üdvözölte a válogatott csapatot. Bognár Dezső, Sopron város polgármestere beszédében felidézte a tavalyi 4:3-as bécsi győzelmet, amely előtt a válogatott csapat ugyancsak Sopronban töltött néhány napot. Másnap délután 4 órakor kezdődött meg az ünnepi díszbe öltözött SFAC-pályán a sportműsor. Először a megyei válogatott játszott a soproni üzemek válogatottjával. Már ezen a mérkőzésen is mintegy 5–6000 néző vette körül a játékteret. Több különvonat, rengeteg teherautó hozta a környékről az érdeklődőket, de nagyon sokan érkeztek motorkerékpáron és kerékpáron is. Kovács játékvezető sípjelére ebben az összeállításban kezdődött a mérkőzés: Válogatott: Henni, Balogh II, Lóránt, Lantos, Bozsik, Bányai, Budai, Hidegkúti, Szilágyi I, Puskás, Babolcsay. SFAC: Magyar, Sárfalvi, Burghardt, Bősze, Geeb, Soproni IV, Soproni II, Németh, Szondi, Budai III, Kanász. A Kocsis nélkül felálló válogatott végül 18:0 arányban győzött a Szakmaközi SFAC együttese ellen. A gólokat Szilágyi (8), Puskás (7) és Hidegkúti (3) szerezték. (Szabad Szó)

1900

Áradás Sopronban

A tavaszi olvadás és a napokig tartó esőzés annyira megdagasztotta a nyugat-magyarországi folyókat és patakokat, hogy kiléptek medrükből és óriás területeket árasztottak el. Legnagyobb a veszedelem Sopronban és környékén. Az Ikra-folyó több hidat, s az úszót elpusztította. A Festetics-major lakói az emeletre és a padlásra menekültek ingóságaikkal együtt. A Steiner-féle műkertészetben is nagy a pusztítás. (Budapesti Hírlap)

A tornaverseny védnöke

A Sopronban a nyár folyamán tartandó országos tornaverseny védnökségét Esterházy Miklós herczeg elfogadta. E hó 18-án vezeti eléje Szilvásy Márton dr. a torna- és tűzoltóegyesület tisztelgő küldöttségét, melyet a herczeg Sopronban fogad. Itt említjük meg azt is, hogy a tornaverseny tiszteletbeli elnökei Baán Endre dr. alispán és Gebhardt József polgármester lesznek. A tornaversenyt már az elmúlt évben meg kellett volna tartani, de akkor a dunántúli középiskolák részvétlensége miatt elmaradt. Ezen évben sem vesznek részt a versenyen a pécsi középiskolák. (Pécsi Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...