Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2000

Balogh Bubu visszatér

Utoljára 1999. május 5-én Pécsett, a bajnoki döntő negyedik mérkőzésén lépett pályára Balogh Judit, minden idők talán legjobb magyar kosárlabdázónője. A GYSEV–Ringa akkor „Bubu” vezérletével 89–83-ra legyőzte a MiZo–PVSK-t, és ezzel 3–l-re megnyerte a finálét. Azóta történt egy s más, például a Balogh–Armaghani házaspárnak február 21-én megszületett a második gyermeke, Armin. Az örömteli esemény óta alig két hónap telt el, s a 32 éves kosaras már túl van a negyedik edzésén is, és ha semmi nem jön közbe, május 7-én, vasárnap a bajnoki döntő második, soproni összecsapásán vissza is tér a parkettre. Az ellenfél most is a PVSK, s hogy a végeredmény is a tavalyi legyen, ahhoz elengedhetetlen Balogh játéka. Szombaton a helyi Postással játszott edzőmeccset a GYSEV, Balogh 16 percet töltött a pályán, 50 százalékos teljesítménnyel 7 pontot szerzett. Szemtanúk állítása szerint jól mozog, nincs súlyfeleslege, s bár természetesen még nem képes egyedül eldönteni meccseket úgy, mint tavaly ilyenkor, játéka mégis komoly lélektani többletet jelenthet társnőinek. Balogh visszatérését, úgy tudjuk, senki sem sietteti, legkevésbé férje, Saeed Armaghani, a csapat edzője. Ha kilenc héttel kisfia születése után mégis beszáll, akkor azt szigorúan a saját elhatározására teszi, mert már nagyon hiányzik neki a játék. (Népszava)

1950

Sikeres vizsgák Sopronban

Sikeres vizsgát tettek Sopronban a növényvédő erdész brigádok. Az Erdőközpont három növényvédő brigádtanfolyamon képezi ki azokat az erdei munkásokat, akik a csemetekertek és az erdősítések károkozói ellen szükséges védőszolgálatot el tudják majd látni. Ilyen képzettségű munkások eddig a magyar erdőgazdálkodásban nem voltak! A Zircen lefolytatott első tanfolyam már befejeződött, a résztvevő hallgatók sikeres vizsgát tettek Sopronban az egyetem növényvédelmi tanszékének ellenőrzése mellett. (Szabad Szó)

Sopron munkára,

harcra kész!

Az egész országban szünet nélkül folynak a jelentkezések a Munkára, harcra kész (MHK) mozgalomra. Sopronban például kevésnek bizonyult a jelentkezési ívek száma. Halász Miklós, a város MHK sportfelelőse kijelentette, hogy a várakozáson felül nagy a jelentkezőik száma. (Népsport)

1900

Megnyílik a villamos Sopronban

Sopronból telegrafálják, hogy Hegedűs Sándor kereskedelmi miniszter Sopronba utazik és egy napig a város vendége lesz. A városi közgyűlés elfogadta azt a programot, melyet Gebhardt polgármester a miniszter fogadására indítványozott. A várost fellobogózzák s a minisztert a pályaudvaron beszéddel üdvözlik. A miniszter megtekinti a villamos-áramot termelő központot s azután ünnepélyesen megnyitja a villamos-vasutat. A megnyitás után bankett lesz a Kaszinóban. Délután a miniszter megtekinti a Weitzer-féle wagongyárat, a Leltenhofer-érczöntődét, a Friedrich- és Lenk-féle téglagyárakat és a sörfőzdét. A miniszter este visszautazik a fővárosba. (Magyar Nemzet)

Nagy hideg és havazások

Bár napokon belül május közepét írjuk, Kassán és Eperjesen egész éjjel havazott, Eger vidékén pedig a gémeskutak mind befagytak. Sopronban olyan hideg van, hogy állandóan fűtenek, és a szőlők mind elpusztultak. Lembergben és Krakkóban 24 óra óta szakadatlanul havazik. (Magyar Polgár)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.