Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2010

Akadályverseny esküvő előtt

A Fő tér felújítása miatt a városháza helyett a Festőterembe irányították a házasulandókat Sopronban április közepétől, ám közben a Petőfi teret is felbontották. Már megkapták a hivatalos értesítést is azok a fiatal párok, akik április 16. után mondják ki a boldogító igent Sopronban. Előzetes terveikkel ellentétben a nagy pillanatokra nem a városháza házasságkötő vagy dísztermében kerülhet sor, hanem a Petőfi téri Festőteremben. A helyszíncserére azért volt szükség, mert a Fő tér felújítása miatt a hivatalba nehéz bejutni, pláne menyasszonyi díszben, s arra is számítani kell, hogy a hétvégi időszakokban esetleg teljesen megközelíthetetlen lesz a városháza. A dolog egyik szépséghibája, hogy azóta a színház előtt is felbontották a Petőfi teret... A kellemetlenségekért cserébe a hivatal elengedi a házasulandóknak az esketési szertartás alapdíját. (Kisalföld)

1960

Új fehér kenyér

A lakosság igényeinek fokozottabb kielégítésére 1960. május 1-től kezdődően, egyelőre a fővárosban, a megyei székhelyeken, továbbá a megyei jogú városokban egykilós finom fehér kenyeret hoznak forgalomba. Amennyiben a termék a fogyasztók igényeinek megfelel, később folyamatosan az egész ország területén árusítják majd. Az egykilós finom fehér kenyér fogyasztói ára 3,60 forint lesz. A megengedett súlyeltérés darabonként 2 deka felfelé vagy lefelé. (Kisalföld)

1910

Ünnepi hangverseny

Haydn Józsefnek „Die sieben Worte” czimű nagy oratóriumát adta elő egy alkalmi nagy ének- és zenekar. A művet Wurditsch Antal ideiglenes egyházkarnagy tanította be, aki zenei tehetségét s a karmesteri állásra való rátermettségét igen kedvezően bizonyította be e bemutatkozásával. Az előadás teljesen a jó siker jegyében folyt le. A soló részleteket Krickl Gáborné és Borsitz Nelli operaénekesek énekelték a tőlük megszokott precizitással. A kart a zeneegyesületi tagok, a helybeli katholikus tanítói kar, s számos műkedvelő képezte. A templomban tartott hangverseny bevétele az orgonaalaphoz csatoltatott. Kismartonban Berta Károly bécsi hangversenymester közreműködésével szintén előadatott Haydn „Die sieben Worte”-ja. Ez alkalomból Sopronból és a környékből többen elrándultak Kismartonba. (Zenelap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.