Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2006

A forduló vesztese Selymes Tibor
A soproni futballklub tulajdonosa, Vízer László Máriusz maga sem gondolta, hogy csapatának ennyire nem megy majd a játék, hisz legutóbb hazai pályán a Pakstól kaptak ki 3:1-re. Selymes Tibor sem edzőként, sem szakmai igazgatóként nem hozta az elvárt eredményeket. A heves vérmérsékletű tulajnál amúgy hamar kitelik az edzők becsülete. Nagyon úgy tűnik, Sopronban szép lehet valaki, okos azonban nem. Ám bármilyen furcsa, ez alól maga a tulajdonos sem kivétel. (Képes Sport)

1991

Borospincék Sopronban
Napjainkban sok borospince található Sopronban, és nem csupán a centrumban. Bizonyíték erre Brucknerék Zsilip utcai családi háza, amely nem kifejezetten az óvárosban magasodik. Bruckner Nándor valódi poncichter famíliából származik. Őseihez hasonlóan amióta az eszét tudja, szőlővel, borral foglalkozik. Édesapjától vette át a marsallbotot, akiről az 1947-ben megjelent Magyar Sopron című kiadvány ezt írja: „Bruckner Nándor, Szarvkőiu. 8. 1898-ban született Sopronban. Szőlőtermelése, melyet 2 holdon folytat, mintaszerű és a legkiválóbb szakemberre vall. Rizling és burgundi borai közismert zamatuk miatt mindenkor keresettek voltak és azok ma is.”. A harmincas években rengetegen kivágták itt a szőlőt, mert a szóda többe került, mint a bor, jegyzi meg Bruckner úr, aki nem csupán megtermeli, hanem feleségével és lányával ki is méri azt a háznál. Akkor is borválság volt, akár most. Ha hiszi, ha nem, a családunkból négyen műveljük a másfél hektáros területen a szőlőt, csak szüretkor segít be két ismerősünk. (Szabad Föld)

1921

Teljes a nyugalom Sopronban
Almássy Sándor kormánybiztos a soproni helyzetről a következőképpen nyilatkozott: Sopron vármegye területén a lakosság körében teljes nyugalom uralkodik. A legutóbbi puccs nem vert fel nagyobb hullámokat. A népszavazást illetően megtörtént minden intézkedés. Ennek lefolyását teljes bizalommal várjuk. Jól ismert osztrák sajtóorgánumok ama tendenciózus hírei, melyek szerint a tábornoki bizottság elhagyta volna Sopront, szemenszedett valótlanság. A szövetségesközi tábornoki bizottság Sopronban tartózkodik és várja a nagyhatalmak kormányainak további utasításait. (Pesti Hírlap)

1901

Szobák angol rézágyakkal
Léb Pál szállodája a „Magyar király”-hoz Sopronban. Elsőrangú szálló, Őfelsége I. Ferenc József és a királyi ház tagjai megszálló helye, újonnan renoválva, a szobák angol rézágyakkal és villamos világítással vannak berendezve. A villamos vasút megállóhelye! Szobák két koronától följebb! Elismert magyar konyha! A vendégeket várja Léb Pál szállodás. (hirdetés a Pesti Hírlapban)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.