Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelmi válaszok
A nemzeti érzelmű dal előadásában részt vett (balról jobbra) Göndöcs Kata, Csiszér Júlia diákok, Tama Krisztina furulyatanár, Erdei Bertalan diák, Kónyai Tibor, Damu Renáta és Drüszler Edit é

Történelmi válaszok

| Etzl Edgár | Kultúra

Flashmobot tartottak és filmelőzetest mutattak be múlt pénteken a város szívében.

Száz esztendő nem a világ, éljen a magyar szabadság! – hangzott el péntek délután a Fő téren rendezett zenés flashmobon, amin Szabó Attila, a Csík zenekar Hazám, hazám című dalát Kónyai Tibor zongoraművész és társainak előadásában hallhatták az érdeklődők. A nemzeti érzelmű dalt a Béke – A nemzetek felett című, a trianoni békediktátum megkötéséről szóló film előzetesének soproni bemutatása kapcsán, száz mécses fénye mellett adták elő.

Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a történelmi eseményt egyedi látásmódba helyező, francia történészeket is megszólaltató dokumentum-játékfilm előzetesét és néhány jelenetét, amiket az Erdészeti Múzeum belső homlokzatára vetítettek ki. Zámbó Márta, a film kommunikációs főnöke és az esemény szervezője elmondta, a programot nem véletlenül időzítették január 7-ére. – Százegy éve ezen a napon érkezett meg Apponyi Albert és a magyar delegáció Párizsba, hogy részt vegyenek az első világháborút lezáró, hazánk számára katasztrofális következményekkel járó béketárgyaláson – mondta a szervező.

A filmhez online kvízből és filmkészítésből álló vetélkedő kapcsolódik, melynek keretében 9-12. osztályos diákok három fős csapatokban kereshetik a válaszokat Trianon kulcskérdéseire. Az dobogós helyezést szerző csapatok nyereménye fejenként 200, 175 valamint 150 ezer forintos, szabadon felhasználható utazási utalvány.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A kultúra szolgálatában

A kultúra szolgálatában

2023. 01. 18. | Köves Andrea

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A nev...

Ez történt

Ez történt

2023. 01. 18.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.