Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tízezer apróság öröme
A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött egy interaktív tér nyílik, ahol a diákok érzék­szerveik megmozgatásával és mókás feladatok segítségével tanulhatnak. F

Macskakő Gyermekmúzeum: Időutazás a képzelet szárnyán

Tízezer apróság öröme

| Elek Szilveszter | Kultúra

Öt éve valóra vált a Soproni Múzeum régi álma: „gyermekparadicsomot” nyitott. Az idén jubileumát ünneplő Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér alapítóival beszélgettünk arról, hogy minek köszönhetik országos sikereiket.

Több mint 22 ezren lépték már át a Macskakő küszöbét az elmúlt öt évben, sok vendég visszatérő, van, aki már nyolcszor járt itt. Az óvodás és kisiskolás csoportok egy része Sopronból vagy városunk környékéről érkezett a múzeumba, de az ország távolabbi szegleteiből is jöttek kirándulók.


A Macskakő olyan formabontó, interaktív hely, ahol a legkisebbek a saját módszereikkel fedezhetik fel a régebbi korok világát. – Időutazásra hívjuk a gyerekeket. Ehhez csak a képzeletükre van szükségük, mi pedig támpontokat és inspirációkat adunk nekik a múzeumi tárgyaink segítségével – fogalmazott Szabadhegyi Zita, a kiállítás egyik megálmodója. – A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött egy interaktív tér nyílik meg, ahol a kicsik érzékszerveik megmozgatásával és mókás feladatok segítségével tanulhatnak. Így lakomázhatnak egy ókori ebédlőasztalnál, múlt századi játékokkal játszhatnak, de beülhetnek egy százéves iskolapadba is, vagy kipróbálhatják azt is, hogyan öltözködött hajdan egy gyermek.


A Macskakőben szinte egész évben nagy a nyüzsgés. – A január–februári hétvégéken népszerűek a születésnapok – emelte ki Martos Virág múzeumpedagógus. – Az ünnepkörök, például a farsang, a pünkösd és az anyák napja kapcsán játszóházakat szervezünk. Rendszeresen részt veszünk a múzeumok éjszakáján, a Családi legendárium irodalmi pályázatunkkal a múzeumok őszi fesztiválján, valamint a magyar népmese napján is. Nyáron tábori csoportokat és napköziket látunk vendégül. Saját táborunk a négyéves Múzsák Kertje és a kétesztendős Régi Mesterségek Utcája. Négy éve heti rendszerességgel találkozunk az „Örömcsoport” speciális nevelési igényű fiataljaival terápiás programokon. Foglalkoztatóterünkben pedig egész évben rendezünk bemutatkozó kiállításokat tehetséges fiatalok számára. Idén a megszokott projektnapokon kívül egynapos kerámia workshopokat tervezünk Egresits Anita kolléganőmmel. A város kulturális vérkeringésébe fesztiválokon és könyvbemutatókon keresztül is bekapcsolódunk.


A múzeum csapata a Covid-időszak megpróbáltatásaihoz is alkalmazkodott: amikor a vírus miatt nem fogadhattak látogatókat, kiegészítették interaktív elemekkel az online felületeiket, így szóltak a gyermekekhez.


A létesítmény sikerességéről árulkodik az a kilenc vendégkönyv, amely kedves üzenetekkel telt be az elmúlt fél évtizedben. A gyermekmúzeumot a szakértők is elismerik: 2017-ben Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott, 2018-ban pedig Az év kiállítása lett.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...