Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1991

Taroltak a teniszezők

A Lokomotív Tourist háromnapos soproni teniszversenyén 8 szakosztály 67 versenyzője indult. Az újonc fiúk versenyét Szemerits Gábor (SVSE–Hungar Hotels) nyerte, a lányoknál pedig Méry Anita (Scarbantia SE) diadalmaskodott. A serdülő fiúk között Keszei Krisztián (SVSE–Hungar Hotels) bizonyult a legjobbnak, míg az ifjúsági korosztályban Steiner László (SVSE–Hungar Hotels) állhatott a dobogó legmagasabb fokára. (Kisalföld)

1971

Hol tart a sorszám?

A MERKUR által forgalmazott magán-személygépkocsik kiutalásának legfrissebb sorszámai: Trabant Limousine 36008, Trabant Combi 4310, Wartburg Limousine 16471, Wartburg de Luxe 12331, Wartburg Tourist 1598, Moszkvics-412-es 26814, Skoda-S-100-as 22900, Polski FIAT 1300-as 7236, Polski FIAT 1500-as 2344, Zastava 750M 2106, Zaporozsec 2458, Zsiguli (Budapest) 2893, Zsiguli (Debrecen) 1533. (Kisalföld)

Nyilvános telefonok

A Soproni Postaigazgatóság két év alatt Sopronban összesen huszonegy helyen szereltetett fel pénzbedobós, nyilvános telefonokat. Az épületen belüli telefonok felszerelése hétezer forintba, a két utcai vasvázas fülke ára pedig negyvenezer forintba került. (Kisalföld)

1921

„Magyarország Fiuméje”

Bécsből jelentik, hogy a magyar kormánynak hónapok óta Sopronban tartózkodó képviselője, Villani báró a Neue Freie Presse tudósítójának a következő kijelentést tette: „Nincs olyan magyar kormány, amely megmaradhatna a helyén, ha Nyugat-Magyarországról lemond. Sopron Magyarország Fiuméje, Sopron nélkül Magyarország nem tud élni. Michael ­Mayr osztrák kancellár legnagyobb hibája az volt, hogy a magyar kormány annak idején tett közvetítő javaslatáról nem bocsátkozott tárgyalásba.”. (Budapesti Hírlap)

Sopron örömnapja

Hihetetlen öröm és boldog fellélegzés követte nyomon a hírt ezen a gyászosnak ígért vasárnapon: Sigray főkormánybiztos rendeletére beszüntettük Sopron kiürítését, mivel az elszakításra, halálra ítélt vidék lakossága maga parancsolt megállást a benyomuló osztrák csendőröknek, s a felfegyverkezett vörös zászlós polgári osztagoknak. Az osztrák csendőrök megálltak a Vulka vonalon, s Sopron magyar kézen maradt. Hétfőn már a kora reggeli órákban röpcédulákat osztogattak, amelyek a Széchenyi térre gyűlésre hívta egybe a város közönségét. Kilenc óra körül a lelkes csoportok teljesen benépesítették a Széchenyi teret, amelyen frontot állt az Ostenburg csendőr különítmény. Röviddel ezután megérkezett gróf Sigray Antal főkormánybiztos, akinek Ostenburg-Morawek Gyula őrnagy leadta jelentését, majd rázendített a zenekar, felhangzott a Himnusz és a menet elindult. A Várkerületen mintegy nyolcezer főnyi tömeg hömpölygött a csendőrcsapat után, hazafias dalokat énekelve, melyek minden akkordjából kicsendült: Nem, nem, soha! (Magyar Jövő)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.