Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1981

Érembiennálé Sopronban

A soproni Lábasházban csütörtökön délelőtt megnyílt a III. országos érembiennálé. Az eseményen jelen volt Kreiter Mária, a megyei pártbizottság titkára. Pogány Ö. Gábor, a Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója mondott megnyitó beszédet, majd átadták a biennálé díjait. Lugossy Mária Győr–Sopron megye Tanácsának Ferenczy Béni-díját, Duray Tibor Sopron város Tanácsának Civitas Fidelissima-díját, Csiky Tibor a SZOT díját, Ispánki József a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának díját, Tornay Endre András a KISZ díját, Csontos László a Képcsarnok Vállalat díját, Palotás József pedig az Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda díját kapta. (Kisalföld)

1961

Esőben, sárban

Vigasztalanul zuhogott az eső a vasárnapra virradó hajnalon Sopronban, és ugyancsak ráijesztett az MHS motorkerékpáros terepversenyének résztvevőire. (…) Kora délelőtt elállt az eső, de a 350 kcm-es gépek kategóriájának résztvevőit így is rendkívüli feladat elé állította a csúszós terep. Sok volt a bukás, a pályatévesztés – szerencsére komolyabb kimenetelű baleset nem akadt. Ebben a kategóriában született az egyetlen magyar győzelem, mely az ajkai Simon Ferenc nevéhez fűződött. A gépek egyre erősödő moraja és időközben a felhők közül előbukkanó napsugár kicsalogatta a soproniakat is a verseny színhelyére, és mire a második futamot indították, már mintegy 500 néző övezte a pályát. Csehszlovák siker született a 125-ös kategóriában. Egy női versenyzője volt csak a mezőnynek, mégis ő győzött: a csehszlovák Hosmanová Truda. (Népsport)

1921

Nyugat-Magyarország átadása

A kormány elrendelte, hogy Nyugat-Magyarország átadása az ántánt által megállapított terv szerint kezdetét vegye. A soproni és nezsideri helyőrség, amely a területen levő egyedüli hadseregbeli alakulat, augusztus 27-én reggel vonul vissza a trianoni határvonal mögé. A m. kir. csendőrség, pénzügyőrség és vámőrség az osztrák–magyar határt 28-án reggel hagyja el, amikor is az osztrák csendőrség bevonulását megkezdheti. Az ántánt fölállított terve szerint az átadásnak 29-én 16 órakor meg kell történnie. A soproni helyőrség csapatai ma délelőtt a Széchenyi téren, ahol Fluck ezredes állomásparancsnok beszédet intézett a katonasághoz, az ezred zászlaját gyászfátyollal vonták be, azután megkoszorúzták Széchenyi szobrát, majd fölhangzott az Imához vezényszó, és a Himnusz eléneklése után a helyőrség zene nélkül távozott Sopronból. A bécsi Neue ­Freie Presse szerint a soproni lakosság erőszakosságoktól tart. Sopronban elterjedt hírek szerint Friedrich István volt miniszterelnök, aki állítólag ott tartózkodik, el van szánva, hogy az átadást erőszakkal is megakadályozza. (Szegedi Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek