Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

2001

Olimpiai bajnokok a Lövér uszodában

Sopron lassan a vízilabda városa címet is kiérdemli, hiszen több mint egy évtizede ad otthont a sportág egy-egy jelentős eseményének. Számos világklasszis megfordult már a Lövér uszoda vizében, és így lesz ez május 24-én este hét órakor is, amikor a Whirlpool vízilabda-parádét rendezik meg a hűség városában.

A sydneyi olimpiai bajnok együttes valamennyi tagja itt lesz Sopronban, sőt, az Európa-bajnokságra készülő keret játékosai is vízbe szállnak majd. Mint képviselőjük, Märcz Tamás, aki egyébként szerepelt az 1992-ben éppen Sopronban junior Európa-bajnokságot nyert magyar válogatottban, közölte, négynegyedesre tervezik a játékot, ott, a vízilabda klasszikus szabályai mellett, helyet kap a pankráció, a kétkezes játék, valamint az is, hogy a pólósok csak a gyengébbik kezükkel lőhetik a gólokat. Akik maguk is vágyat éreznek majd a mozgásra, azokról Schobert Norbert bemelegítő show-ja gondoskodik. (Kisalföld)

1961

Soproni játékos a válogatottban

Ritka jelenség, hogy az országos válogatott összeállításánál NB III-as játékost is figyelembe vesznek. Ez történt most Ferencz Gyulával, az SVSE fiatal középhátvédjével, akit a B-válogatott kialakításánál szemelt ki a szövetségi kapitány. A múlt heti válogatóedzés után szerdán a szabad Algéria labdarúgói ellen játszott előkészületi mérkőzést a magyar B-válogatott, és az együttesnek tagja volt Ferencz is. Helyet kap-e a válogatottban? Erről folyt a találgatás a nézők soraiban. Egyöntetű vélemény szerint nehéz dolga lesz, ha Várhidit és a többi NB I-es középhátvédet ki akarja szorítani, de képességei alkalmassá teszik a válogatottságra! (Kisalföld)

1921

Mi a szereplési viszketegség?

Sopronban az egyik tanár azt a kijelentést tette egyik társára, hogy szereplési viszketegségben szenved. Erre az illető becsületsértés címén vádat emeltetett ellene, s a Soproni Járásbíróság a tanárt becsületsértés miatt el is ítélte. Fellebbezés folytán ebben az ügyben most a törvényszék döntött, amely a vádlottat azzal mentette föl, hogy ha valakire azt mondják, hogy szereplési viszketegségben szenved, az nem megbélyegző, és így nem is lehet becsületsértő. (Pesti Hírlap)

Szalagszentelés Sopronban

A selmecbányai bányász- és erdészifjúság, amely Selmecbánya megszállása óta Sopronban folytatja tanulmányait, mint nekünk Sopronból jelentik, minap tartotta meg hagyományos szalagszentelését.

A negyedéves hallgatók ilyenkor zöld selyemkarszalagot szentelnek fel. (Új Barázda)

Álláshirdetés

A Sopron Forgalmi Bank RT Sopronban pályázatot hirdet magyar–német levelezői állásra. Csakis mindkét nyelvet írásban és szóban tökéletesen tudó, hosszabb gyakorlatú, a gép- és gyorsírásban jártas, teljesen önálló munkaerők adják be fizetési igényükkel megjelölt, s bizonyítványokkal felszerelt pályázatukat. Határidő: 1921. május 25. Az állás azonnal elfoglalandó. (hirdetés a Magyar Kereskedők Lapjában)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...