Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

2011

Ismét kattanhat a bilincs!

Sopron teljes területén ismét kerékbilincs kerülhet a szabálytalanul parkoló járművekre. A több százezer forintos bírságot felhalmozóknak ez lehet a legnagyobb visszatartó erő. Sopronban az elszállítás 17.250 forintba, a kerékbilincs alkalmazása 11.500 forintba kerül, míg az esetleges tárolás és őrzés költsége naponta 1200 forintra rúg, amihez még az áfát is hozzá kell számolni. (Kisalföld)

Biztonságos a kékfrank

A támadások ellenére a kékfrank egyre erősebb és népszerűbb, bizonyosodott be a Sopronban és térségében használatos helyi pénzt kibocsátó Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet közgyűlésén. Ma már több mint 500 elfogadóhelyen lehet kékfrankkal fizetni a városban és vonzáskörzetében, többek között ausztriai üzletekben is. Az elfogadóhelyek többsége 5–10 százalék kedvezményt ad azoknak, akik a helyi gazdaságot felpörgető pénzhelyettesítő utalvánnyal fizetnek. Az utóbbi időben a kékfrankot ért támadások cáfolatára a közgyűlésen elhangzott, hogy a nyomdatechnika biztonságos, hiszen a Sopron környéki fizetőeszközt a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Állami Pénzjegynyomda gyártotta, minden címleten a húszezer forintos bankójának biztonsági elemeivel. (Magyar Demokrata)

1981

Soproni bravúr Bábolnán

Soproni SE – Bábolna: 1–0. Soproni SE: Horváth Gy., Benkő, Drázsnyák, Huber, Horváth G., Németh (Makai, 88. perc), Deák, Tischler, Varga, Molnár, Dercsár. Edző: Mihalecz Boldizsár. A 22. percben nagy soproni lehetőség maradt ki: Deák jól indította Dercsárt, aki maga mögött hagyta a védőiket, de a kimozduló kapus lábába lőtte a labdát. Szünet után folytatódtak a soproni rohamok, és hamar el is dőlt a mérkőzés: az 53. percben a jobboldali szögletet Dercsár Németh elé gurította, aki keresztbe ívelte a labdát, és a jól érkező Varga azt hat méterről a jobb sarokba fejelte. A jobb taktikával játszó, az ellentámadásokat jól szervező soproniak akár többgólos győzelmet is arathattak volna. … (Kisalföld)

1961

Soproni hírek

A Magyar–Szovjet Baráti Társaság magyar–orosz szavalóversenyt rendezett Sopronban. A megyei döntőbe Szalay Ferenc (Sztálin téri iskola) és Károlyi Gabriella (Orsolya téri iskola) kerültek.

Az elektroncső a tudomány szolgálatában címmel tartott előadást a soproni Liszt Ferenc Klubban Csanádi Etele egyetemi adjunktus. Jazz-majálist rendez az Országos Rendező Iroda Sopronban. A műsoron fellépnek: Németh Lehel és Hollósy Ilona táncdalénekesek, Rodolfó bűvész, Tyihók Marianne sanzonénekes és a Nebuló zenekar.

Megkezdték a higanygőzlámpák szerelését Sopronban. A Lenin körúton végig, a Lackner utcában a Pamutiparig, a Köztársaság utcában, a Széchenyi tér mindkét oldalán, a Mátyás király utcában és az Állomás utcában szerelik fel a higanygőzlámpákat. (Kisalföld)

Nem nagy dolog…

Az egyik pápai iskola felső tagozatának növendékei tanáraik vezetésével Balfon, illetve Sopronban kirándultak. Balfon az történt, hogy Lippai Júlia elvesztette az úttörőövét. Nem nagy érték, mégis kellemetlen volt. Legnagyobb meglepetésére a kirándulás után néhány nappal küldemény érkezett számára. Az elveszett úttörőöv érkezett vissza kis gazdájához. Az történt ugyanis, hogy az övre felírta a nevét és az iskoláját, a megtaláló, Zügn Ernő soproni kirakatrendező pedig postára adta a pápai iskola címére. Nem nagy dolog, mégis sokat kifejez. (Veszprémi Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.