Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1996

Aranylakodalom Balfon  

Az elmúlt vasárnapon a balfi evangélikus templomban ünnepelte házasságkötésének ötvenedik évfordulóját Sörtély József és Auer Mária. Az aranylakodalmon három gyermekük, nyolc unokájuk és öt dédunokájuk körében Árvái Miklós, Balfon élő református lelkipásztor, valamint Weltler Sándor soproni evangélikus lelkész áldotta meg a fogadalmát megújító idős párt. (Kisalföld) 


Soproni cserkészek utaznak Svájcba 

A 364. sz. Scarbantia Cserkészcsapat a napokban Sopron egyik testvérvárosából,  Rorschachból kapott levelet, amelyben a helvéciai városka polgármestere kéthetes svájci tartózkodásra hívta meg a gyermekek egy csoportját. Svájcban egyhetes körutazást is szerveznek a soproniaknak, akik ezt követően Rorschach cserkésztáborában töltenek el hét napot, s így módjukban áll újra találkozni azokkal a cserkésztársakkal, akikkel tavaly Magyarországon is együtt táboroztak. Információnk szerint több mint harminc soproni cserkész várhatja izgatottan a svájci cserkészélettel való nyári megismerkedést. 

(Kisalföld)

Eladó boroshordók Egy darab 150 literes és egy darab 200 literes (vörös) boroshordó Balfon eladó. A kettő együtt 9.000 Ft. Cím és telefonszám a Kisalföld soproni szerkesztőségében. (hirdetés a Kisalföldben) 

1971

Fedett uszoda épül  Sopronban 

Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium győri tervezővállalatának és soproni kirendeltségének mérnökei  szocialista szerződést kötöttek a győri és soproni városi tanáccsal. A szerződés alapján nyolc javaslatot készítettek egy rövidesen felépítésre kerülő fedett uszoda tervére. A terveket a héten tárgyalták Sopronban. Az egyik legfontosabb kérdésben, hogy hol épüljön fel a mintegy 50–60 milliós beruházást igénylő új uszoda, megoszlottak ugyan a vélemények, de az már biztos, hogy a létesítmény méreteivel, a 33 és egyharmad méter hosszú és 21 méter széles medencével alkalmas lesz a vízilabdasport soproni meghonosítására is. A tervben hatszáz személy befogadására szolgáló, lépcsőzetes lelátó is helyet kapott. (Népsport) 

1921

Bécsi bankok Sopronban

A bécsi pénzintézetek már  Ausztriának tekintik Nyugat-Magyarországot, és sietnek ottan fiókokat felállítani. Sopronban már három bécsi banknak van telepe és pedig a Wiener Bankvereinnek, az Angol–Osztrák Banknak, mely a Soproni Takarékpénztárt affiliálta, míg a Centralbank der Deutschen Sparkassen a Soproni Forgalmi Bankot vonta érdekkörébe. Legközelebb az Osztrák Hitelintézet fog Sopronban fiókot állítani, mely célra ott már házat is vásárolt. (Magyar Kereskedők Lapja) 

Hazafias művészestély Sopronban 

A Területvédő Liga a soproni  városi színházban magas színvonalú hazafias művészestélyt rendezett. A nézőteret zsúfolásig megtöltő magyar és német közönség szűnni nem akaró tapssal honorálta a művészeket. A közreműködők között ott volt K. Somló Emma, a Nemzeti Színház művésze, valamint Némethy Ella, Toronyi Gyula, Szende Ferenc, Karácsony István és Géczy Barnabás, mindnyájan a Magyar Királyi Operaház tagjai. (Magyarság) 

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...