Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni kórusünnep
Fotó: Griechisch Tamás

Soproni kórusünnep

| Munkatársunktól | Kultúra

A II. Soproni Kórusünnep egyebek mellett egyházzenei koncerttel, zenei vásárral és játszóházzal bővült, valamint a programjába illesztett egy karvezető kurzust is.

- Sopron mindig is a térség és a régió kulturális fővárosa volt, gazdag kulturális örökséggel, amiben mindig hangsúlyos szerep jutott a komolyzenének – kezdte köszöntőjét dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. - Itt bontogatta szárnyait Liszt Ferenc, de Haydn-t is említhetnénk, aki az Esterházyak udvari muzsikusaként több ízben megfordult a városban. Az utóbbi időben is számos művész vallotta magát soproninak, így Szokolay Sándor is. Most a szervezők jóvoltából a kórusok ünnepe zajlik, aminek célja, hogy közelebb vigye a kóruséneklés hagyományait az emberekhez, a belváros gyönyörű környezetében – tette hozzá.

A közösségi éneklés tucatnyi formáját, műfaját vonultatta fel július 6-án a Soproni Kórusünnep, amelyet immár másodszor rendeztek meg Sopron barokk belvárosában. A félnapos program során 13 magyar és osztrák énekkar lépett fel műsorával, akik az ezernél is több látogatóval is megosztották a kóruséneklés örömét. A Soproni Kórusünnep célja, hogy rendhagyó környezetben adjon bemutatkozási lehetőséget a város és környéke énekkarainak, közelebb hozva az együtteseket meglévő és leendő közönségükhöz.

A kórusünnep programját az idén debütáló egyházzenei koncert vezette fel a soproni Kecske-templomban. A hangversenyen a Kapuvári Haydn Vegyeskar, a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, a Csornai Bárdos Kórus és az ausztriai Felsőpulya (Oberpullendorf) római katolikus plébániatemplomának vegyes kara előadásában, mások mellett Giovanni Pierluigi da Palestrina, Johann Sebastian Bach, Orbán György és Szokolay Sándor egy-egy műve csendült fel. 

Az egyházzenei koncertet és a hivatalos megnyitót követően útjára indult az énekkarok szabadtéri kavalkádja a soproni Fő tér környékén. A barokk belváros kis utcáin, terein egymást érték a minikoncertek, a látogatóknak elég volt a távolból hallatszó énekszót követniük, hogy újabb, a közös éneklés mentén szerveződő közösségekkel ismerkedjenek meg. A soproni Sonitus Scarbantiae Nőikar a klasszikus kórusirodalomból merített, az ausztriai Doborjánból (Raidingból) érkezett Liszt Ferenc Férfikar pedig bordalokkal vonzotta magához közönségét. A Völcseji Népdalkör vasi és zalai népdalokkal, a Bánfalvi kórus és az ágfalvi Morgenröte Énekkar a Sopron környéki németek énekeivel, a Fertőszentmiklósi Férfi Dalkör katonanótákkal színesítette a Soproni Kórusünnep műsorát. 

A délutáni minikoncerteket családi és szakmai program is kísérte: a legkisebbek a Felhőtáncoló Kreatív Műhellyel és a résztvevő együttesek tagjaival közösen szervezett játszóházban kézműveskedhettek, és zenés játékokban is részt vehettek. Akiket pedig a karnagyok hivatása érdekelt, részt vehettek az Avizó! Karvezetői Kurzus nyilvános foglalkozásán, Kocsis-Holper Zoltánnal és a Kórus Spontánusszal. A Soproni Kórusünnepet kották és ajándéktárgyak vására is kiegészítette a Kontrapunkt és az Editio Musica Budapest kiadók, valamint a Cédrus Könyvkereskedés jóvoltából. 

A programot színpadi szabadtéri koncert zárta a Fő téren, amelyen közreműködött a Kalimba Gospel Gyermekkórus, a Völcseji Népdalkör, a Sonitus Scarbantiae Nőikar, a doborjáni Liszt Ferenc Férfikar, a Fidelissima Vegyeskar és a Kórus Spontánusz. Az énekkarok a reneszánsz madrigáloktól, népdaloktól a modern gospelig és karibi dallamokig kalauzolták több száz fős közönségüket, akik a koncertet néhány percre megszakító zivatar ellenére is a téren maradtak. A szabadtéri hangversenyt közös éneklés zárta a művészeti vezető, Kocsis-Holper Zoltán vezetésével. 

A Soproni Kórusünnepet az 5. Szólam szakmai közössége szervezte a Soproni Ünnepi Hetek keretében. A rendezvény együttműködő partnere a Pro Kultúra Sopron Nkft, támogatója pedig Sopron önkormányzata.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Együttműködés

Együttműködés

2024. 03. 06.

Könyvbörze a váróteremben, egymás rendezvényeinek segítése, a könyvtár által biztosított könyvek az olvasósarokban – többek között ezekre is lehetőség...