Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legfőbb érték a minőség
Pataki András: „Lajkó Félix koncertje csodálatos volt” Fotó: Torma Sándor

Az idei Soproni Ünnepi Heteken több mint tízezren vettek részt

Legfőbb érték a minőség

| Munkatársunktól | Kultúra

Méltó volt a jubileumhoz a 60. Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) – ezt mondta Pataki András. A fesztivált szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától az összegzés mellett megkérdeztük azt is, hogy a nyár hátralévő részében milyen programokat kínálnak a soproniaknak.

– Hogyan értékelné az idei ünnepi heteket? Sikeres volt a rendezvénysorozat?

– A Soproni Ünnepi Hetek kizárólag csak sikeres lehet. Azért, mert ha egy programot immár 60. alkalommal rendeznek meg, akkor fel sem merülhet a sikertelenség gyanúja. Méltó volt a jubileumhoz az idei SÜH: a legkülönbözőbb műfajok jelentek meg. Remek előadók, produkciók járultak hozzá ahhoz, hogy a programsorozat sikeres maradjon, a nézettség pedig bőségesen meghaladta a tízezret. A nagyobb koncerteknél útzárat is kellett alkalmaznunk, mert a tö­­meg nem fért be a várkerületi színpadhoz.

– Melyek voltak a legnépszerűbb programok?

– Nehéz ebben állást foglalni, hiszen a népszerűség mércéje a hétköznapi megközelítés szerint nyilván a nézettség lehet. Természetesen a nagy, megakoncertek ebben élén járnak, mert azokra sokan mennek el. Sok műfaj volt jelen az idei SÜH-ön, mindegyik színvonalasan képviseltette magát, s ez adja az igazi értékét. Lajkó Félix koncertje egy szóval jellemezve csodálatos volt, a 10. tündérfesztivál pedig méltó volt az előző évekhez. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen országos hírű eseménnyel széles körben tudjuk a családokat megszólítani. Nyáron a szabadságukat töltők számára a vá­­ros mint turisztikai központ és célállomás jelenik meg. A nagy szabadtéri rendezvények alkalmasak arra, hogy ne csak az itt élők számára, hanem az ide látogatóknak is biztosítsunk programokat, ezzel is növelve Sopron turisztikai vonzerejét.

– Az ünnepi hetek véget ért, de a nyárból még van hátra bő két hét. Milyen programokat kínálnak a soproniaknak?

– A fertőrákosi barlangszínházban hétről hétre országosan ismert előadásokkal szólítjuk meg az embereket. A barlangszínházi szezont egy igazi sztár, Stanley Jordan, a nemzetközileg elismert dzsesszgitáros, zeneszerző koncertje zárja szeptember 30-án. Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz chilei Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, a soproni Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal. Már most érezzük, hogy országos és egyre élénkebb külföldi figyelem övezi ezt a koncertet. Mindemellett intézményünk készül a nyár zárására, az augusztus 20-ai városi ünnepségre, a szüreti napokra, a Szent Mihály-napra, a népszerű zenepavilonok pedig továbbra is várják is a közönséget. Mondhatjuk azt is, hogy nálunk még ősszel is nyár lesz.

Tematikus hetek

Jövőre megújul a SÜH – jelentette be Pataki András. Úgynevezett tematikus heteket alakítanak ki, amikor egy-egy műfaj, téma köré csoportosítva koncentráltan jelennek meg különböző programok Sopronban és a barlangszínházban is. 2018-ban a háromnapos tündérfesztivállal kezdődik az eseménysorozat, azokban a napokban gyermekvárossá szeretnék varázsolni Sopront, csakúgy, mint a kőfejtőt, ahová az Experidance Cinderella című produkciója érkezik majd. Új elemként rendezik meg az egyhetes Sopron Drum plus Jazz fesztivált, amelynek vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütős lesz. A következő napokban a Hét Tánc Fest keretében minden a táncról szól majd a városban. Ide kerül a hagyományos FolkFest, és csatlakoznak a győri táncfesztiválhoz is. A komolyzenét szeretőknek a Sopron Klasszik Héttel kedveskednek, de a VOLT Fesztiválhoz is szeretnének kapcsolódni a Volt Fest héttel.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...