Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kincsek a Várhelyről
Aranyból és bronzból készült melldíszek, csontgyöngyök, ékszeralapanyagok is előkerültek februárban a Várhely közelében. Fotó: Filep István

Óriási területet vizsgáltak át az önkéntesek és a régészek

Kincsek a Várhelyről

| Etzl Edgár | Kultúra

Háromezer éves aranykinccsel gazdagodott a Soproni Múzeum – bemutatták a Várhely közelében felszínre hozott leleteket a múzeumnegyedben. Az ékszereket önkéntesek találták.

Aranyból és bronzból készült melldíszek, csontgyöngyök, ékszeralapanyagok is előkerültek februárban a Várhely közelében. A Sopronban eddig soha nem látott leletegyüttesre Fábián-Gyekiczky Tibor önkéntes talált rá. A közösségi régészeti programot dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze irányította. Az ásatás nem zárult le februárban: a következő hónapokban több ezer négyzetmétert vizsgáltak át az önkéntesek és régészek, akik újabb értékes leletre (csontból készült gyöngyökre, fémdíszekre) bukkantak.

Önkéntes régészek

A kincseket múlt héten mutatták be a Soproni Múzeumnegyedben. A rendezvényen dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, aki elmondta: örvendetes, hogy napjainkban is akadnak olyan közösségek, amelyek segítik a tevékenységüket.

– A 2017-ben kezdődött régészeti program kezdetben teljesen az önkéntes munkára alapult, később a kormány is támogatta – hangsúlyozta Barcza Attila, az ásatások fővédnöke. Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszönetet mondott a projekt valamennyi résztvevőjének, Gőgh Zoltánnak, a Krav Maga SC Sopron sportegyesület vezetőjének, aki segítőket toborzott a nyári régészeti táborokhoz, dr. Mrenka Attilának, valamint a TAEG Zrt. vezetőinek, akik az erdei munkát az erdőgazdaság erőforrásaival támogatták.

A kincsek városa

– Az aranylelet feltárása is mutatja, hogy ha a városukat szerető soproniak együtt, egy célért cselekszenek, abból nagyszerű dolgok születhetnek – fogalmazott dr. Farkas Ciprián. A polgármester hozzátette: Sopron tele van kincsekkel, és pontosan azért hozták létre a múzeumnegyedet, hogy legyen helyszín, ahol ezeket meg lehet mutatni a nagyközönségnek. A mostani leletek is itt, a Fabricius-házi részben kapnak helyet a közeljövőben.

„A régészhobbi csúcsa”
– Amatőr régészként a hobbi csúcsa aranyra bukkanni – mondta az értékes leleteket megtaláló Fábián-Gyekiczki Tibor. Az aranykincseket az teszi igazán különlegessé, hogy hiteles feltárásból kerültek elő, és teljes épségben vészelték át az elmúlt háromezer évet. Az illegális kincskeresés miatt Magyarországon eddig alig néhány hasonló lelet ismert. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...