Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ifjú Ádámok és Évák
Hat oktatási intézmény tanulói vettek részt az Ádámok és Évák előadásán. Fotók: Rombai Péter, Filep István

Savanyu Gergely: Jövőre ugyanitt veletek és másokkal is!

Ifjú Ádámok és Évák

| Bertha Ágnes | Kultúra

Kétszer is bemutatták múlt héten soproni és Sopron környéki diákok az Ádámok és Évák elnevezésű előadást, amely Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményének egyes színeit értelmezte.

7–12. osztályos diákok léphettek múlt kedden és szerdán a Soproni Petőfi Színház világot jelentő deszkáira: hat oktatási intézmény tanulói vettek részt a színház szeptemberben indított kezdeményezésén, az Ádámok és Évák előadásán. Ahogyan Savanyu Gergely színművész, az előadás házigazdája hangsúlyozta: a kulturális intézmény a 200 éve született Madách Imre előtt akart tisztelegni Az ember tragédiája különleges színrevitelével. A szeptemberi sorsolás után a Széchenyi István Gimnázium az egyiptomi (4.), a Szent Orsolya Gimnázium az athéni (5.), a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola hetedik osztályosai a konstantinápolyi (7.), a ­Beledi Általános ­Iskola a prágai (8., 10.), a Vas- és Villamosipari Technikum a londoni (12.), a Petőfi-iskola pedig a falanszter (12.) szín kidolgozására készülhetett. (A sorsolásról már írtunk lapunkban: Ádámok és Évák ünnepe, Soproni Téma, 2023. október 11.) A színház színművészei és dramaturgja az intézmények segítségére voltak szakmai tanácsaikkal: a Vasvillát Papp Attila, a Széchenyit Molnár Anikó és Rudolf Teréz Lilla, az Orsolyát Szőcs Erika, a Petőfit Németh Ervin, a kőszegieket és a beledieket pedig Marosszéki Tamás mentorálta. Mindegyik iskola igyekezett szöveghűen, de a saját látásmódjával és eszközeivel bemutatni Madách gondolatait: a néptánc, a rap, a mozgáskultúra, a humor, valamint korhű vagy éppen a mai korra applikált jelmezek és megközelítés segítségével.

A múlt keddi premieren köszöntötte a jelenlévőket Kiss József színházigazgató mellett Tóth Éva kulturális tanácsnok és Sass László, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke is. Kiss József kiemelte: az Ádámok és Évák ünnepe elnevezésű országos kezdeményezés a Szolnoki Szigligeti Színházból indult, 15 évvel ezelőtt pedig Sopron is csatlakozott a kezdeményezéshez. A színidirektor tavalyi Sopronba kerülése után városunkban ismét hagyományt szeretne teremteni a kulturális–művészi eseménynek. Savanyu Gergely az előadás zárásaként azzal búcsúzott a diákoktól és a közönségtől: „Jövőre ugyanitt veletek és másokkal is!”.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...