Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felemelő muzsika
– Szerencsére sok támogató partnerünk van – elkötelezett pedagógusok például a rendhagyó komolyzenei órákra szervezik és kísérik az osztályokat, így biztosíthatjuk az utánpótlást – nyilatkozta lapunknak Kóczán Péter. Fotó: Csigó Gergely

A klasszikus zene átlendít a nehézségeken

Felemelő muzsika

| Huszár Judit | Kultúra

– Valós összefogással fenntartható ez az értékes kulturális örökség – hangsúlyozta Kóczán Péter. A Pro Kultúra társügyvezetőjét, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjét az idei évad komolyzenei kínálatáról kérdeztük.

– Három komolyzenei bérletsorozatot is meghirdetett a 2023/24-es évadra a Pro Kultúra. Ha jól számolom, ez összesen 13 koncertet jelent. Tényleg ekkora az igény erre a műfajra?

– Egyértelműen igen. Mind a három bérlet különböző, mindegyik megtalálja a közönségét. Míg a Crescendóban fellépési lehetőséget kapnak a helyi és környékbeli zenészek, addig a Győri Filharmonikusok sorozatában igazi klasszikus, nagyszabású produkciókat láthatnak az érdeklődők. A Filharmónia Scarbantia előadásai amolyan mesterbérletnek tekinthetők. Különleges hangulatú, újszerű koncertek, színművészekkel, kamaraformációkkal.

– Lapunk megjelenésének napján játsszák az első koncertet a Crescendo bérletben, ez Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész estje. Sok nézőt várnak?

– Igen, már előzetesen több mint 300 jegyet eladtunk, de jól fogynak a bérletek a győriek sorozatára, valamint a Filharmónia estjeire is. Tavaly utóbbi bérletben is minden koncert telt házas volt. De büszkén mondhatom, hogy idén nyáron a barlangszínház is helyet biztosított négy komolyzenei produkciónak, amelyekre összesen több mint 2500 néző volt kíváncsi. A komolyzenét sokan temették már, de a tapasztalataink alapján egyértelműen mondhatom, hogy ma is él.

– Valószínűleg ennek az is az oka, hogy Sopronban nagy hagyományai vannak…

– Pontosan. Talán sokan nem is tudják, hogy ez a színes kínálat egy ekkora város esetében nem feltétlenül elvárható. Például Ausztriában és Németországban sem mernek sokszor hasonló méretű városokban ilyen kínálatban gondolkodni, mondván, hogy aki ilyen minőségi kultúrát keres, megteheti azt is, hogy beutazzon egy-egy előadásért a közeli nagyvárosba. Mi ilyen szempontból nagyon szerencsés helyzetben vagyunk. Azt gondolom, hogy valós összefogással fenntartható ez az értékes kulturális örökség – és ez egy nemes cél. Szerencsére sok támogató partnerünk van – elkötelezett pedagógusok például a rendhagyó komolyzenei órákra szervezik és kísérik az osztályokat, így biztosíthatjuk az utánpótlást. Fontos ugyanis, hogy legyen értő közönség.

– Tudom, hogy a 15 koncertből nehéz kiemelni egyet-kettőt, de mégis erre kérem!

– Tényleg nem egyszerű, de akkor talán kezdjük az időben legközelebbivel: október 2-án a zene világnapján a Győri Filharmonikus Zenekar lép fel a Liszt-központban. A zenészeket ezúttal az a Rajna Martin vezényli, aki most lett a Magyar Állami Operaház zenei igazgatója. Még csak 28 éves, Gusztav Mahler után ő a legfiatalabb művész ebben a pozícióban. A bérletsorozat zárása is különösen izgalmas: a Bruckner 200 című produkcióban a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar a Csíki Kamarazenekarral lép fel a Szent Mihály-templomban. Ha már a saját zenekarunknál tartunk: a Crescendo bérletben február 7-én adunk koncertet Befejezetlen szimfónia címmel. A Filharmonikusok pedig egy különleges gálakoncertre is készülnek február 20-án – színészlegendákkal. 

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...