Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Egy élet – két csoda

| Munkatársunktól | Kultúra

Megrázó és egyben megható fotókiállítást tekinthetünk meg február 2-től a Pannonia Hotel galériájában. A tárlaton olyan nőket láthatunk, akiknél a várandósság ideje alatt diagnosztizáltak emlőrákot, ám – harcolva a daganattal – ma mégis boldog édesanyák.

Az országos kiállítássorozat soproni állomásának képein 18, zömmel 40 év alatti nő szerepel, akik a saját példájukon keresztül szeretnének erőt adni sorstársaiknak. Hősök ők, hiszen a cél érdekében nemcsak gyermekeiket mutatják meg, hanem a testüket, sőt akár a műtéti hegeiket is.  

– Bár a statisztikák szerint az emlőrák továbbra is főleg az 50 év feletti nőket veszélyezteti, a tapasztalatok szerint a betegség egyre nagyobb arányban bukkan fel a negyvenes, sőt fiatalabb éveikben járó – gyermekvállalási korban lévő – nőknél is – tudtuk meg Schey Eta szervezőtől. – A késői felismerés miatt évente 2500 nő esik a kór áldozatául. Az orvostudománynak köszönhetően szerencsére ma már a mellrákdiagnózist kapó, várandós anyák is jól gyógyíthatóak, a babák pedig szinte semmit nem érzékelnek a sugárkezelésből, kemoterápiából. Mellrák mellett gyermeket szülni, boldog családi életet élni azonban csak az időben megkezdett kezeléseknek köszönhetően lehet.

A Mellrákinfó Egyesület immár öt éve dolgozik azon, hogy abból az átlagosan évi 8500 nőből, akiknél ma emlőrákot diagnosztizálnak Magyarországon, minél többen életben maradjanak. A megfelelően végzett önvizsgálat, a szűréseken való részvétel azonban mindenkinek esélyt ad akár egy új élethez is. A kiállítást Halom Borbála, a Mellrákinfo Egyesület elnöke, Pásztor Enikő egyetemi oktató és dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont megbízott osztályvezető főorvosa nyitja meg vasárnap 11 órakor.

A tárlat február 19-ig látogatható a Pannonia Hotelben.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...