Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az érmék bűvöletében
Soltra E. Tamás egyik szenvedélye az éremkészítés: elmaradhatatlan résztvevője az Országos Érembiennáléknak, emellett nem először indult a Magyar Nemzeti Bank évi emlékérme-kibocsájtási programján. Fotó: Soproni Téma-archívum

Soltra E. Tamás: A tervezési folyamat során korszerű lézerrel is dolgozom

Az érmék bűvöletében

| Szilágyi Andrea | Kultúra

A Magyar Nemzeti Bank idén is meghirdette emlékérme-kibocsájtási programját, melyen a soproni kötődésű Soltra E. Tamás két munkáját – az Árpád-házi Szent Kingát és az V. Lászlót ábrázolót – is beválogatták a győztes pályázatok közé.

Soltra E. Tamás munkáit nem kell bemutatni a soproniaknak – számos, az utcákat díszítő emléktábla és mellszobor mellett ő készítette a Várkerületen található Hűségkutat, mely az évek során a város egyik emblematikus alkotása lett. A művész egyik szenvedélye az éremkészítés: elmaradhatatlan résztvevője az Országos Érembiennáléknak, emellett nem először indult a Magyar Nemzeti Bank évi emlékérme-kibocsájtási programján. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Soltra E. Tamás emlékérmék, Soproni Téma, 2024. február 14.), idén két pályamunkáját is beválogatták a legjobbak közé. – Mindennel elkészültünk, az érmék nemsokára mennek a pénzverdébe – kezdte Soltra E. Tamás. – Sokan kérdik, hogy mi alapján döntöm el, ki szerepel egy-egy érmémen. A mintákat minden évben külön tematika határozza meg, így „meg van kötve a kezem”.

Az Árpád-házi Szent Kingát ábrázoló érme nyár közepétől, az V. László mintázatú pedig október–november környékén lesz majd megvásárolható. Ezekkel az érmékkel nem érdemes fizetni, a bank célja az emlékállítás.


A minták minden alkalommal hagyományosan, kézzel készülnek, de modern berendezéseket is használ Soltra E. Tamás. – A tervezési folyamat során lézerrel is dolgozom a kézi megmunkálás mellett – folytatta a művész. – Az általam tervezett, 16 centiméter átmérőjű mintákat – melyek a pénzérmék oldalait díszítik – a pénzverde felkészült szakemberei korszerű berendezésekkel kicsinyítik le a megfelelő méretre.

Soltra E. Tamás jelenleg a győri Széchenyi István Egyetemen tanít plasztikát és szobrászatot. Emellett a Magyar Művészeti Akadémia egyéves Alkotói Ösztöndíját is elnyerte, így lehetősége nyílt több egyedi ezüst éremsorozat megtervezésére. Szeptember végére készül el az összeállítás darabjaival. Rengeteg teendője mellett a szabadidejét igyekszik a családja körében eltölteni. – Nem tudom, hogy mikor megyek legközelebb Sopronba. A tervezői munkák Budapestre, a tanítás Győrbe szólít jelenleg. A lányom és az unokám Szentendrén lakik, így ez még egy ok nekem, hogy a fővárosban legyek. A tervem, hogy ha lejár a szerződésem a győri egyetemmel, csak a művészetnek fogok élni.

Új emlékérmék: Idén összesen tizenöt témában 27 emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank, nyolc korábban megkezdett sorozat folytatásával. A „Középkori magyar aranyforintok” elnevezésű sorozat – a történeti hűség jegyében – V. László aranyforintja tematikában gazdagodik új érmékkel, köztük az év legértékesebb aranyérméjével. Az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató arany emlékérme-sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg.

Soltra E. Tamás 1955-ben született Pécsett. 1978 óta vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon hazánkban és külföldön. Művei a hazai közgyűjteményeken kívül Londonban, Stockholmban és Dunaszerdahelyen is megtalálhatók. 1984-től 37 éven keresztül élt Sopronban, 1994-től 25 évig volt a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki Kar Alkalmazott Művészeti Intézet docense. 2014-ben szakértőnek kérték fel Az év érméje nemzetközi zsűrijébe.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek