Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egykori Elektro-Bioskop
Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Az egykori Elektro-Bioskop

| Kultúra

Szobrok, műemlékek, középületek.

Sopron első filmszínháza, az Elektro-Bioskop, amit a korabeli hirdetés „az elite közönség találkozóhelyének” nevezett, 1908 augusztusában nyílt meg az Ikvahíd 2. számú épület földszintjén. A soproniak körében egyszerűen csak Biónak nevezett „villamos élő fényképek színházát” két testvér, Hartmann Jakab (1880–1938) és Hartmann Keresztély (1884–1968) vezette. A Pozsonyból érkezett fiatalemberek közül egyikőjük, nevezetesen Jakab kereskedelmi végzettséggel rendelkezett, Keresztély pedig szakmabeli volt, ő megszerezte a mozigépészi végzettséget is. Az újdonságra vevő volt a soproni „elite” közönség, hamar népszerű lett a városban az új szórakozóhely, mely mellett egy kávéházat is üzemeltettek, így hamar kinőtték a bérház földszintjét, és megbízták Schármár Károlyt (1877–1946), hogy a Lackner Kristóf utca 10. szám alatti, a város tulajdonában lévő üres telekre tervezzen számukra egy száz fő befogadására alkalmas „mozgófénykép színházat”.

Az első filmvetítés 1911 szeptemberében volt a Lackner Kristóf utcai Elektro-Bioskopban. A Hartmann testvérek valamivel több mint 12 évig üzemeltették ezt a mozit, majd a telekbérleti szerződés lejártával egy nagyobb filmszínházat építettek a Torna utcában, mely 1926. október 30-án nyílt meg – de ez már egy másik történet. A Schármár Károly által tervezett Lackner Kristóf utcai épület később a levéltár raktára lett, majd műszaki áruház, jelenleg pedig kerékpárüzlet.

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.