Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A színház beszippantott”
– Minden erőmmel azon leszek, hogy megújuljon az Erdészeti Múzeum – mondta Tóth Kázmér. Fotó: Pluzsik Tamás

Tóth Kázmér: Nagy tettvággyal léptünk ki az egyetem falai közül

„A színház beszippantott”

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vette át Tóth Kázmér, az Erdészeti Múzeum igazgatója. Az elismerést „magas színvonalú és kivételes kreativitással végzett színpadi díszlettervező és kivitelező” munkájával érdemelte ki.

Tóth Kázmér 1991-ben az Erdészeti és Faipari Egyetemen szerezte meg okleveles faipari mérnöki diplomáját, majd egy év múlva megalapította saját cégét, a Scabello Bt.-t, mely nevét egy XVI. századi reneszánsz székről kapta. A vállalkozás eleinte bútorgyártásra specializálódott. Az első jelentős és kiemelkedő színpadi munkái az 1993-as Szegedi Szabadtéri Játékok Aida-előadásához készített fa díszletelemek voltak. Az Aida sikere után már egy-egy előadás teljes díszletének elkészítése is az ő és munkatársai nevéhez fűződött.

A Scabello Bt. több mint 500 színházi díszletet készített az elmúlt 30 évben, nemcsak hazai, de számos külföldi színház részére is, így például Szentpétervárra, Párizsba, Prágába, Bécsbe és New Yorkba. Legutóbbi munkáinak egyike a Soproni Petőfi Színház társulata által januárban bemutatott, Lúdas Matyi című mesejáték, illetve az április 14-én a Szegedi Nemzeti Színházban bemutatandó A kalóz című Verdi-opera díszleteinek tervezése.

– A színházi világ olyan, hogy vagy beszippant, vagy eltaszít, engem történetesen beszippantott – fogalmazott Tóth Kázmér. – Ezt elsősorban annak köszönhetem, hogy nemcsak kiváló, hanem egyúttal sokrétű képzést is kaptunk itt, az egyetemen, ahol olyan zseniális oktatóink voltak, mint Kubinszky Mihály, Kovács Zsolt, Sitkei György, Szalay József, és még sorolhatnám a neveket. Következésképp hatalmas tettvággyal és megfelelő önbizalommal léptünk ki az egyetem falai közül.


De hogy mindezek mellett hogyan lett az Erdészeti Múzeum igazgatója?

– Ez is a fentiekből következett – folytatta Tóth Kázmér. – A vadászati világkiállításon én voltam a tervezője és a kivitelezője az egykori alma materem pavilonjának, majd az 1921-es népszavazás centenáriumán a rektor úr rám bízta a múzeumnak is helyet adó Esterházy-palotában a Magyarok maradtunk című tematikus kiállítás megrendezését. Ennek sikerét követően kaptam a felkérést prof. dr. Fábián Attilától, hogy vállaljam el a múzeum vezetését, mert szeretné, ha az megújulna, funkciója új perspektívákkal bővülne. Minden erőmmel azon leszek, hogy ez így is legyen.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...