Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni piktúra  dicső múltja és jelene
– Nyolc–tíz kiállítást rendezünk évente, ebből két hagyományos, közös kiállításunk, a tavaszi és az adventi tárlat emelkedik ki – mondta Herczeg Anikó, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke. Fotók: Soproni Téma-archívum

A soproni piktúra dicső múltja és jelene

| Madarász Réka | Kultúra

Kevés város mondhatja el magáról Magyarországon, hogy 127 éves múlttal rendelkező képzőművészeti társasággal büszkélkedhet, melynek tagjai élen járnak a hagyományok ápolásában.

i Társaság elődjének tekintett Soproni Képzőművészeti Kör 1897. április 11-én alakult, és még ebben az évben meg is rendezte első kiállítását a Festőteremben.

– Az azóta eltelt években sok jelentős művész vette ki a részét a társaság irányításából, ilyen többek között az alapításban nélkülözhetetlen szerepet vállaló Steiner Rezső, továbbá Králik Gusztáv, Mende Gusztáv, Ágoston Ernő, Gáspárdy Sándor, majd az újraindításért minden követ megmozgató Renner Kálmán – tudtuk meg Herczeg Anikótól, a társaság jelenlegi elnökétől. – Több, művészetet kedvelő, köztiszteletben álló személy is rengeteget fáradozott a kör működéséért. 1993-ban 17 alapító tag Renner Kálmán éremművész elnökletével hozta létre a Soproni Képzőművészeti Társaságot, amit akkor még egyesületként jegyzett be a cégbíróság.

A társaság civil szervezetként működését, aktív, dinamikus életét tíz évig titkárként, majd húsz évig a társaság elnökeként Keresztény Richárd irányította, akinek 30 éves áldozatos munkájáért 2020-ban „Örökös tiszteletbeli elnök” címet adományoztak.


– Jelenleg harminchét taggal működünk – folytatta a társaság második női elnöke. – A tagság nagy része soproni, de többen élnek a környező településeken és Ausztriában is. Társaságunk a város egyik legrégibb, aktívan működő, civil szervezete, amelyet az önkormányzat évről évre támogat. Fő tevékenységeink közé tartozik a képzőművészeti hagyományok és múlt ápolása, a művészeti alkotómunka segítése, valamint az érdekképviselet. Átlagosan nyolc–tíz kiállítást rendezünk évente, ebből két hagyományos, közös kiállításunk, a tavaszi és az adventi tárlat emelkedik ki. Nagy figyelmet fordítunk a már nem élő, soproni festőművészek folyamatos bemutatására emlékkiállítások és emlékülések rendezésével.

A társaságnak több művészeti csoporttal van kapcsolata Kőszegen, Győrben és Bécsben. Rendeztek közös konferenciát, vándorkiállítást és alkotótábort. A tavalyi adventi tárlaton adták át először a Jakabné Tóth Márta képzőművészeti díjat, amelyet első női elnökük tiszteletére és emlékének megőrzésére hoztak létre. Az elismerés célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Handler -technikuma grafikai képzésén tanuló fiataloknak.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...