Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagy elődök útján
– Jelenleg azon fáradozunk, hogy az új vezetőséggel továbbvigyük az elindított folyamatokat, rendezvényeket, és művészeti színvonalunk megtartásával képviseljük a Soproni Képzőművészeti Társaságot Sopron kulturális életében – nyilatkozta Herczeg Anikó. Fotó: Filep István

Céljuk művészeti értékek bemutatása, ápolása, a közösség összetartása

A nagy elődök útján

| Madarász Réka | Kultúra

Új elnököt választott a Soproni Képzőművészeti Társaság. Herczeg Anikó alelnökként már régóta részt vesz Sopron kulturális életének szervezésében, és lelkesen halad tovább az elődei által megkezdett úton.

A közelmúltban két halálhír is megrengette a Soproni Képzőművészeti Társaság életét: 2023 augusztusában Jakabné Tóth Márta elnök, szeptemberben pedig Fejér Zoltán festőművész, a társaság tiszteletbeli, örökös alelnöke hunyt el.

– Társaságunknak és tágabb értelemben a város művészeti életének is óriási veszteség mindkettejük halála – kezdte Herczeg Anikó. – Elnökünk elvesztésével megtorpant a megszokott lendületünk, de gyorsan kellett intézkednünk, ugyanis a hivatalos előírások szerint 60 nap állt a rendelkezésünkre, hogy újraszervezzük a sorainkat. Rendkívüli közgyűlésen új vezetőséget választottunk.

Így lett Herczeg Anikó az új elnök, Horváth F. Péter az alelnök, a titkár pedig továbbra is Füzi Edit maradt.

– Magasztosabb célunk művészeti értékeink bemutatása, ápolása, kis közösségünk összetartása és rendszeres kiállítások szervezése, ahol bemutathatjuk alkotásainkat – folytatta Herczeg Anikó. – Azt hiszem, eljött az ideje, hogy még inkább magunkénak érezzük a társaságot, és büszkék legyünk arra, hogy a tagjai lehetünk. Jelenleg azon fáradozunk, hogy az új vezetőséggel továbbvigyük az elindított folyamatokat, rendezvényeket, és művészeti színvonalunk megtartásával képviseljük a Soproni Képzőművészeti Társaságot Sopron kulturális életében. Filozófiánk szerint tagságunkban elismert alkotók és feltörekvő fiatalok számára egyaránt van hely, emellett a saját örömükre alkotó tehetségeknek is kínálunk bemutatkozási lehetőséget.

A társaság jelenleg egy győri kiállításra készül, aztán már a hagyományos adventi tárlat és a Soproni Füzetek bemutatója következik decemberben. Vagyis az alkotómunka rendületlenül halad tovább.

Herczeg Anikó Budapesten született, de iskolai tanulmányait már Sopronban kezdte. Dédapjától, Hende Vince festőművésztől örökölt rajzkészségét eleinte iskolai rajztanárai alakították, később ­Kovács-Gombos Gábor és Szabó Alajos művészektől tanult. Szakmai végzettségei: lakberendező, fényképész és alkalmazott grafikus. 1997 óta tagja a Soproni Képzőművészeti Társaságnak. Rendszeresen szerepelnek munkái itthon és külföldön egyaránt. 12 évvel ezelőtt lett a tagja a kör kibővített vezetőségének. 2020-ban alelnöknek választották, jelenleg a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...