Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A magyar kultúra ünnepe
– A magyar nép összefogására, a kultúránk féltő, óvó megtartására egyre nagyobb szükség van – hangsúlyozta T. Horváth József az idei kultúra napi megemlékezésen. Fotók: Filep István

T. Horváth József: A kultúra teremti azt a közösséget, amelyben élünk

A magyar kultúra ünnepe

| Etzl Edgár | Kultúra

– Naponta kell meríteni a magyar kultúra gazdag kincsestárából – mondta T. Horváth József az idei kultúra napi megemlékezésen.

Január 22-én volt 201 éve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén befejezte a Himnusz kéziratát. Ennek emlékére 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját. Sopronban idén is Kölcsey Ferenc Deák téri szobránál tartották a városi rendezvényt.

A hagyományoknak megfelelően a Sopron Kultúrájáért díjas kitüntetett tartotta az ünnepi beszédet a rendezvényen. T. Horváth József zeneszerző, előadóművész először a Himnuszt elemezte, megvizsgálta napjainkra vetített tanulságait is. – A magyar nép összefogására, a kultúránk féltő, óvó megtartására egyre nagyobb szükség van – hangsúlyozta. – Hogyan kell ezt tennünk? Együtt! Ez az a szó, amely a kultúránk lényege, hiszen a kultúra teremti azt a közösséget, amelyben élünk. Kultúránk gazdag kincsestárából naponta kell meríteni, ez tart egységben bennünket, ez sarkall új művek, új alkotások létrehozására. Értékeinket pedig városunkban és nemzeti szinten is védeni kell.

Az ünnepség végén a szónok, valamint dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője közösen koszorúzta meg Kölcsey Ferenc szobrát. Elhelyezték az emlékezés virágait soproni kulturális és oktatási intézmények képviselői is.

A rendezvényen a Soproni Petőfi Színház művészei adtak irodalmi műsort.

Sopron közgyűlése 2023-ban T. Horváth Józsefnek adományozta a Sopron Kultúrájáért-díjat: T. Horváth József 1981-től 1995-ig a pécsi Szélkiáltó együttes tagja volt, több hanglemez, kazetta, cd, színházi és bábszínházi előadás zeneszerzésében működött közre. Iskolákban, óvodákban, különböző intézményekben, művelődési házakban népszerűsítette a magyar költészetet, a magyar irodalmat a megzenésített verseken keresztül. 1995-től önálló gyermekműsorokkal lép fel. 1996-ban jelent meg első önálló gyermekalbuma Kaland címmel, amelyen XX. századi magyar költők megzenésített gyermekversei hallhatók. 1997-től intenzíven foglalkozik Sopron irodalmi értékeivel. Ballada a városról címmel Sz. Koncz István íróval és Helyey László színművésszel készített egy cd-t, amely kutatja a soproni emlékeket, a fiatalságot, a múltat. Hosszan lehetne sorolni lemezeit, munkáit. T. Horváth József dalai mára állandó szereplői a városi műsoroknak, számtalan gyermekkoncerttel járult hozzá a soproni költészeti értékek megőrzéséhez és továbbadásához. Mindemellett városunk köztiszteletben álló pedagógusa.

Koncert és előadás: A magyar kultúra napja alkalmából hétfőn este a Liszt-központ Munkácsy termében előadást tartott Rókusfalvy Pál borász, kormánybiztos, korábbi műsorvezető. A rendezvényen a Fidelissima Vegyeskar énekelt. A programot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége soproni csoportja, a Magyarországi Luther Szövetség soproni csoportja és Soproni Kálvin Kör szervezte.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...