Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A lélek derűje Sopronban
Gyulai Líviusz alkotásai, munkaeszközei október 29-ig láthatóak a Liszt-központ Munkácsy termében. Fotó: Filep István

Gyulai Líviusz hivatásául választotta a képzőművészetet

A lélek derűje Sopronban

| Etzl Edgár | Kultúra

Fantáziadús ábrázolás, szemkápráztató grafikák és egy igazán különleges kisugárzású művész élettörténete – ünnepélyes keretek között nyitották meg a 2021-ben elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész kiállítását a Liszt-központ Munkácsy termében.

A lélek derűje című tárlaton nemcsak a Kossuth-díjas grafikusművész alkotásait mutatják be, de munkájának kellékei, ecsetjei, linómetsző eszközei is megtekinthetők. Az érdeklődőket dr. Farkas Ciprián köszöntötte a szombati megnyitón. – Napjainkban Gyulai Líviusz kiállítása ad rangot ennek a teremnek és épületnek, a fantasztikus műalkotásokból mindannyian töltekezhetünk – hangsúlyozta Sopron polgármestere. – Gyulai Líviusz munkáival szelleme is újra hazatért a kisvárosba, amit egykor kilencéves gyermekként látott meg először, amikor családjával együtt Erdélyből Sopronba menekült.

Nem ez az első Gyulai Líviusz kiállítás Sopronban: 1994-ben és 2009-ben is láthattuk a művész alkotásait. A mostani tárlatot Képiró Ágnes művészettörténész nyitotta meg, aki Gyulai Líviusz életéről beszélt. Mint elmondta, családja menekülése után a serdülő fiú, a leendő grafikusművész élettere Sopron lett, az itteni légkörben dőlt el végleg, hogy hivatásául a képzőművészetet választja. Könyvek iránti szeretete, későbbi illusztrációinak csírája is ebből a városból származott. Korán csatlakozott az Ágoston Ernő vezette Soproni Képzőművészeti Szabadiskolához. Itt szerzett tudása miatt 1956-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán a felvett diákok közül a legjobb rajzkészséggel rendelkezett.

A megnyitón részt vett Tóth Éva kulturális tanácsnok, valamint a néhai grafikusművész özvegye, Vennes Emmy színművész is, aki Gyulai Líviusz Sopronról szóló versét szavalta el. A tárlat kurátora Kis Emőke művészettörténész volt. A lélek derűje című kiállítás október 29-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig látható. 

Gyulai Líviusz: 1937–2021, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Főként könyvillusztrációkat és animációs filmeket, valamint ironizáló archaizáló tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat készített.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...