Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megemlékezés az ágfalvi csatáról
Machatsek Gyula és Szechányi Elemér sírját koszorúzta meg Mágel Ágost, dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Farkas Ciprián Fotó: Németh Péter

Megemlékezés az ágfalvi csatáról

| Munkatársunktól | Városi hírek

A város nevében Mágel Ágost önkormányzati képviselő, dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Farkas Ciprián városházi tanácsnok pénteken délelőtt a Szent Mihály-temetőben megkoszorúzta a második ágfalvi csata hőseinek a sírját.

Az egyetemi megemlékezést a botanikus kertben az Őrtüzek emlékműnél tartották meg. Beszédet Binder Bálint erdész valétaelnök mondott.
1921. szeptember 8-ára vir­ra­dóra a második ágfalvi összecsapás a nyugat-magyarországi felkelés fontos ütközete volt. Ennek is volt köszönhető, hogy Sopron és környéke népszavazással dönthetett hovatartozásáról.

Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató, Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató és Pehm Ferenc önkéntes, pénzügyi tisztviselő vérét adta azért, hogy Sopron magyar föld maradhasson.

A tisztelet jeleként a soproni egyetem és az önkormányzat szervezésében minden évben csendes főhajtással emlékeznek meg a három hősről és egyben arról a maroknyi, javarészt főiskolásokból álló felkelőcsapat hősies tettéről, amely hazaszeretetből, áldozatkészségből adott példát.

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...