Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hédl András emlékszobor

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

A Sopronért-díjjal kitüntetett, Bedő Albert-díjas Hédl András (1920–2007) erdésztechnikus Sopronban született. A második világháborús katonai szolgálat és a hadifogság (1942–1946) éveit leszámítva végig szülővárosában élt. Sokoldalú ember volt: lelkesen dolgozott a soproni erdők turistaútjainak, tanösvényeinek kialakításán, az esőbeállók, az erdei tornapálya, az autóspihenő létesítésén, de még a zenei délelőttök, a Dalos-hegyi hangversenyek megszervezésében is részt vett.

Fontos, veszélyes feladatokat vállalt 1956-ot követően a nyugatra menekültekkel való kapcsolattartásban. „Hédl András életében mindig jelesre vizsgázott a megmérettetésben, megérdemli, hogy az utókor szeretettel és tisztelettel gondoljon rá” – hangzott el 2011 novemberében, amikor Markolt György szobrászművész alkotását a Károly-kilátó felé vezető út mentén felavatták.



Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...