Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csak nevében nyugdíjas...
A Pedagógus Nyugdíjasklub tagjai múlt héten járták be a megújult Soproni Múzeumnegyedet. Fotó: Filep István

A Pedagógus Nyugdíjasklub havonta háromszor szervez előadást az érdeklődőknek

Csak nevében nyugdíjas...

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

A szellemi műveltség fenntartása idősebb (és persze fiatalabb) korban is fontos része életünknek. Erre hívja fel a figyelmet a Pedagógus Nyugdíjasklub, mely számos rendezvény mellett érdekes előadásokkal, koncertekkel és filmvetítésekkel igyekszik szórakoztatni az érdeklődőket.

A Pedagógus Nyugdíjasklub „nem fiatal már”: a csoport több mint 60 éves múlttal büszkélkedhet. A majdnem 100 főt számláló klub tagjainak „csak” több mint fele pedagógus, bárki szabadon csatlakozhat hozzájuk korra, nemre és foglalkozásra való tekintet nélkül. – A klub csak elnevezésében nyugdíjas és pedagógus, mindenkit sok szeretettel várunk sorainkba – mondta Orbán Júlia, a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza és a Pedagógus Nyugdíjasklub vezetője. – Számos aktív, 80 év fölötti tagunk van, de 90 évnél idősebbeket is üdvözölhetünk sorainkban.

Havonta háromszor, szerdánként szerveznek előadásokat, melyek legfőbb célja, hogy értékteremtő, hagyományőrző és színvonalas időtöltést kínáljanak az érdeklődőknek. Jártak már náluk országos hírű előadók, többek között Görög Ibolya protokollszakértő, Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, és áprilisban érkezik Bősze Ádám zenetörténész. A klub vezetője azonban egy valamihez ragaszkodik: a soproni előadók mindig elsőbbséget élveznek. Évente többször rendeznek filmvetítéssel egybekötött beszélgetős délutánokat, ilyenkor egy hozzáértő csoporttag felvezeti a művet, és ismerteti annak történelmi hátterét. Az általuk szervezett koncertekre is sokan kíváncsiak.

– Szabó Miklós, a Széchenyi-gimnázium korábbi igazgatójának koncertje iránt például annyian érdeklődtek, hogy be kellett iktatnunk egy plusz előadást – folytatta a klub vezetője. – Nagyon szeretjük a zenét, ezért idén az egyik kirándulási célpontunk a budapesti Zene Háza. Egy évben természetesen többször „útra kelünk”. Hagyomány már, hogy meglátogatjuk a virágba borult botanikus kertet, illetve épp a napokban jártuk be a megújult Soproni Múzeumnegyedet.

Különböző ünnepségeket is rendeznek, a városban egyedüliként megemlékezést tartanak a költészet napján. Bokros teendőik mellett magukra is fordítanak időt: minden évben megtartják a pedagógusnapot. Egy nagyszabású rendezvény keretében, a városvezetők részvételével köszönik meg a tanárok és a klubtagok munkáját.

Természetesen a gyermekeknek is szerveznek programokat. – Március 3-án népművészeti foglalkozásokkal egybekötött táncházat tartottunk a legkisebbeknek GYIK-ban. Ez egy remek alkalom volt, hogy a nyugdíjas pedagógusok találkozhassanak a gyermekekkel, hiszen sokáig arról szólt az életük, hogy velük foglalkoztak – zárta ­Orbán Júlia.

Önkormányzati támogatás: A Pedagógusok Soproni Művelődési Házának és Pedagógus Nyugdíjasklubnak otthont adó épület (Petőfi tér 6.) a város tulajdona, fenntartásának költségeivel is támogatja a klubot a városvezetés. Emellett a csoport önkormányzati pályázatok segítségével tudja finanszírozni a működési költségeit. 

Orbán Júlia 1957. július 25-én született Kapuváron. 1979-ben elvégezte a Szombathelyi Tanárképző Főiskola magyar–népművelés szakát, 1987-ben az ELTE magyar középiskolai tanári szakán, 2002-ben pedig a Pécsi Tudományegyetem marketingszakán diplomázott. 2020 óta a Handler-technikum magyartanára. 2013-ban megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet, 2014-ben Sopron Kultúrájáért díjjal jutalmazták, 2023-ban Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki munkásságért. 2020 óta vezeti a Pedagógusok Soproni Művelődési Házát, és 2 éve irányítja a Pedagógus Nyugdíjasklubot.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...