Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Ő volt az első és az egyetlen”
Dr. Verőné Hetényi Mária és dr. Verő József. Fotó: Pluzsik Tamás-archívum

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

„Ő volt az első és az egyetlen”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Az Ősz utcában laktunk, és tőlünk mintegy kétszáz méterre élt egy fiatal házaspár, akiknek volt egy nagyon helyes, copfos kislányuk, akit gyakran láttam az utcán – kezdte Verő József.

– Nekem nincs gyermekkori emlékem Jóskáról, leginkább az édesapja arca és szikár alakja jelenik meg előttem, amint tekintélyes professzorként reggelente ment az egyetemre – folytatta dr. Verőné Hetényi Mária. – A megismerkedésünk Tarján Gusztáv professzor úr személyéhez köthető, aki mindkettőnket meghívott egy zsúrra, sőt azt a fiút is, aki abban az időben „kevergett” körülöttem, de ő végül is a húga koszorúcskájára ment el. Tarjánéktól már Jóska kísért haza. Ez folytatódott később, együtt jártunk be az egyetemre, és rendszeresek lettek a lövéreki séták is.

Verő József 1956-ban kapta kézhez geofizikus mérnöki diplomáját. A valétabáljára meghívta Marikát, akinek az édesanyja óva intette gyermekét: „Kislányom, egy szegény özvegyasszony lányát nehezen hiszem, hogy elveszi feleségül egy jómódú professzornak a fia…”. Az anyukának nem lett igaza, ugyanis a fiatalok még ebben az évben megtartották az eljegyzésüket. Ezután Jóskát Pécsre rendelték, ahol a Mecseki Vegyesércbányászati Vállalat uránkutatójaként dolgozott. Két évvel később, 1958 nyarán Marika is átvette földmérő mérnöki diplomáját, de még ezt megelőzően, 1958. február 3-án, Szent Balázs napján a két fiatal házasságot kötött.

– A domonkos templomban Wrenkh Ede, a Soproni Társaskáptalan kanonokja esketett össze bennünket, aki a Balázs-áldást is kiszolgáltatta számunkra, mint ahogy azt azóta minden házassági évfordulónkon megkapjuk. Fényképésznél sajnos nem voltunk, így csak egy gyenge minőségű, életlen, amatőr fotó maradt a 66 évvel ezelőtti eseményről – fogalmazott Marika.

Először egy Rákóczi utcai albérletben laktak a fiatalok, ide született 1960-ban Mária lányuk, majd néhány évvel később megvették azt a Deák téri lakást, melyben hatvan évet éltek mindaddig, míg be nem költöztek egy idősek otthonába, jelenlegi életterükbe.

– Hogy mi a boldog házasság titka? Nekem Marika volt az első és az egyetlen, vélhetőleg az utolsó is, tehát nem volt módom összehasonlítgatásokra – mondta mosolyogva Verő professzor.

– Nekem viszont több udvarlóm is volt – vette át a szót férjétől Marika, – így tudtam különbséget tenni, és tudom ma is értékelni azt, hogy Jóska mennyivel különb és jobb bárki másnál.

Dr. Verőné Hetényi Mária 1935-ben született Sopronban. Első és egyetlen munkahelye az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézete volt, ahonnan tudományos főmunkatársként ment nyugdíjba 1992-ben.

Dr. Verő József 1933-ban született Sopronban. Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Sopron díszpolgára.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.