Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Haszon–kockázat

| Tallózó

Minden orvosi lépést – legyen az akár vizsgálat, akár terápia – a várható haszon és lehetséges kockázat mérlegelése alapján kell megtervezni.

 Ez azt jelenti, hogy fel kell mérnünk, hogy az adott, konkrét páciens esetén, mondjuk, egy gyógyszer szedésétől mekkora előny várható (rövid, közép és hosszú távon), és a gyógyszer szedésének milyen és mekkora a lehetséges mellékhatás-rizikója (rövid, közép és hosszú távon). Ezt sokan át sem gondolják, és egy-egy patikai szert vagy még inkább gyógyhatású vagy csak annak gondolt készítményt, ha kell, ha nem, bekapkodnak. Pedig ha egy gyógyszertől nem várható előny, akkor legyen bár akár kicsi a mellékhatások rizikója, a haszon–kockázat arány eleve rossz. Ugyanakkor, ha a terápia alkalmazása nélkül szinte biztosan meghalnánk, akkor nyilván a terápia akár jelentős kockázatait is érdemes vállalnunk.

Nos, a Covid-betegségről még egyáltalán nem tudunk mindent (de azért már elég sokat tudunk), az ellene alkalmazható védőoltásokról sem tudunk még mindent (de azért már elég sokat tudunk). A Covid elleni védőoltás alkalmazásának haszon–kockázat aránya átlagosan egyértelműen roppant jó. Ez az arány azonban mindig egyénileg és szakmai alapon mérlegelendő. Kérje ki orvosa tanácsát, és ne kósza hírekre hagyatkozzon!

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.