Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az együttgondolkodás ereje
Dr. Takátsné Pető Márta és dr. Takáts Péter 1976 első keddjén házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Az együttgondolkodás ereje

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Elsőéves óvónőképzős voltam 1973 őszén, amikor az egyetem és a képző rendezett egy zenés–táncos estet a Liszt-bárban – kezdte dr. Takátsné Pető Márta. – Péter felkért táncolni, majd leültünk beszélgetni, mi másról, mint a kosárlabdáról. Péter egyetemistaként meghatározó tagja volt a SMAFC-nak, én pedig a Berzsenyiben kosaraztam.

– Mély nyomot hagyott bennem a kékszemű, Sassoon-frizurás lány, így kerestem az újabb alkalmat a találkozásra – folytatta dr. Takáts Péter. – A valétabálomon, 1974 májusában a palotást Mártiék adták elő, de a nyitótánc után ő hazament. Néhány hónappal később egy képzős rendezvényen viszont ismét összehozott bennünket a sors, és ekkor már tudtam, hogy egymásnak vagyunk teremtve.

Péter a Hotel Lokomotív bárjában kérte meg Márta kezét, majd 1975 júniusában ezt a szülők előtt is hivatalossá tették. Az esküvő időpontját nem volt egyszerű megtalálni, hisz hétvégenként NB I-es meccseket játszott Péter. Végül a felkészülési időszakban, 1976 első keddjén, vízkereszt napján eskette össze a fiatalokat Barillich Ede anyakönyvvezető.

– Amikor kijöttünk a városházáról, nagy pelyhekben hullott a hó, csodálatos díszlet fogadott bennünket, éjfél után pedig, az esküvői vacsorát követően már olyan nagy volt a hó, hogy csak ölben tudtam bevinni Mártit a Honvéd utcai levelezőkollégiumba – mesélte Péter.

– Kis híján az árokba csúsztunk – folytatta a ma már humorosnak tűnő történetet Márta, – és bár addig is tudtam, de ekkor erősödött meg bennem igazán, hogy egy életen át nyugodtan Péterre bízhatom magam.

A fiatal házaspár első igazi otthona egy József Attila-lakótelepi lakás volt, ahová 1976 októberében megérkezett Krisztián fiuk, négy évvel később Alexandra, majd 1992-ben már a Fehér Dániel utcai családi házba Dalma.

– Hogy mi a hosszú és boldog házasság titka? Nem szeretnék közhelyeket mondani, de ez szinte elkerülhetetlen – tette hozzá Márta. – Nagyon fontos az együttgondolkodás, ami a mi esetünkben olyannyira igaz, hogy többször is előfordult, hogy egyszerre mondtunk ki olyasmit, amit előre nem beszéltünk meg.

– Márti mindnyájunk számára olyan biztos családi hátteret biztosít, ami nélkül ezt a lassan fél évszázados közös utat nem, vagy csak igen nehezen lehetett volna bejárni. Hálás vagyok érte neki – zárta dr. Takáts Péter. 

Dr. Takátsné Pető Márta 1955-ben született Sopronban. Aktív évei során végig óvónőként dolgozott, a Király Jenő utcai óvodából ment nyugdíjba 2015-ben.

Dr. Takáts Péter 1950-ben született Sopronban. Okleveles faipari mérnök, professor emeritus, a Soproni Egyetem nyugalmazott oktatási rektorhelyettese.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.